Νταβούτοβλου: «Το 2012 με την Αίγυπτο είχαμε διχοτομήσει την Ανατολική Μεσόγειο»

Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Σύμφωνα με χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και προέδρου του κόμματος Gelecek, Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία “είχε σχέδια με την Αίγυπτο” για την Ανατολική Μεσόγειο το 2012, τα οποία ανέκοψε το πραξικόπημα. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «το 2012 με τον Μόρσι είχαμε διχοτομήσει την Ανατολική Μεσόγειο. Με την Αίγυπτο είχαμε ετοιμάσει τους χάρτες μας για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες μας. Η Κύπρος ως εξαίρεση θα είχε πάρει τα δικαιώματά της όπως και το Ισραήλ και η Συρία».

Συμπληρώνοντας, ότι η Αίγυπτος, μετά το πραξικόπημα μπήκε στον άξονα της Ελλάδας και κατέληξε ότι «αν είχε πραγματοποιηθεί το όραμά μας θα είχαμε συμφωνία Τουρκίας, Λιβύης, Αιγύπτου».

Ανεξάρτητα αυτών των δηλώσεων του Τούρκου αξιωματούχου- αν όντως είχαν ετοιμαστεί τέτοια σχέδια με την Αίγυπτο ή ήταν στις προθέσεις της Τουρκίας να γίνει κάτι τέτοιο- γεγονός είναι ότι η Τουρκία είχε γενικότερα σχέδια για την ανατολική Μεσόγειο εδώ και χρόνια. Είναι γνωστό ότι η τουρκική αστική τάξη, στήριζε τη λεγόμενη “Αραβική Άνοιξη” στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, εξαιτίας της αυξημένης διείσδυσης Κινεζικών και Ρωσικών μονοπωλίων στην περιοχή, εις βάρος ευρωπαϊκών και αμερικανικών συμφερόντων. Εξάλλου τον πρώην αγαπημένο τους Καντάφι, γι΄αυτό τον έβγαλαν από τον χάρτη…

Αποδεικνύεται η ορθότητα του ΚΚΕ όταν υπεράσπιζε τους λαούς που αγωνίζονταν για δίκαια λαϊκά αιτήματα, αλλά ταυτόχρονα αναδείκνυε και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και το “βάθος” δυνάμεων – καθοδηγούμενα από την αστική τάξη- που δρούσαν στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Η ιστορία επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα ελληνικά αστικά κόμματα που “χαιρέτιζαν” τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στο πλαίσιο της λεγόμενης “Αραβικής Άνοιξης”. Βάφτηκε στο αίμα των λαών με εμφύλιες αστικές συρράξεις με τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με το ‘τσουνάμι’ προσφυγιάς.

Όμως δεν ήταν μόνο η Τουρκία που είχε σχέδια για την περιοχή. Η ύπαρξη των πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με την διείσδυση της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή, δρομολογούσε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, πολύ πριν από μια δεκαετία για τον έλεγχο της Ανατ. Μεσογείου, το γκριζάρισμα του Αιγαίου και την συνδιαχείρισή του. Τα Ίμια δεν είναι έξω από αυτό το “κάδρο” , ούτε το ‘Ευχαριστώ στις ΗΠΑ” του Σημίτη.

ag

Δείτε ακόμα...