Ντονέτσκ: Κατήγγειλαν νέους ουκρανικούς βομβαρδισμούς από συστήματα πυροβολικού από χώρες του ΝΑΤΟ

Πυραυλικό Σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων M142 HIMARS από τις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Πυραυλικό Σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων M142 HIMARS από τις ΗΠΑ

Χτες, οι φιλορωσικές αρχές του Ντονέτσκ κατήγγειλαν νέους ουκρανικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας της περιφέρειας (ελεγχόμενης από τις φιλορωσικές δυνάμεις πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φλεβάρη), αναφέροντας μάλιστα ότι για τα χτυπήματα χρησιμοποιήθηκαν 15 βλήματα από συστήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, που χρησιμοποιούνται σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης Γ. Ουστίνοφ, μιλώντας χτες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατήγγειλε ότι «δυτικές οβίδες έχουν ήδη προσγειωθεί σε νοσοκομεία, αγορές και χώρους μαζικής συγκέντρωσης αμάχων» στις πόλεις του Ντονμπάς, σκοτώνοντας πολίτες.

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικής Ασφάλειας Β. Μέλνικ επιβεβαίωσε ότι η ουκρανική υπηρεσία έχει καταγράψει τουλάχιστον 12 υποθέσεις παράνομης πώλησης ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας που αποστέλλεται προς το Κίεβο, ενώ άλλες αρμόδιες υπηρεσίες συγκεντρώνουν και άλλα σχετικά στοιχεία. «Χρειάζεται να καθιερώσουμε καθαρούς αλγόριθμους για την παραλαβή, διανομή και χρήση της βοήθειας που μας παρέχεται από τους διεθνείς εταίρους μας», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως μία μέρα πριν ο Σοϊγκού είχε ανακοινώσει ότι «πάνω από 28.000 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν ήδη παραδοθεί» από τη Δύση στην Ουκρανία, ενώ ήδη ορισμένα από αυτά τα δυτικά όπλα εξαπλώνονται στη Μέση Ανατολή, καθώς και στη μαύρη αγορά.

Επίσης χτες, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας κατέστρεψαν δύο προηγμένης τεχνολογίας αμερικανικούς πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων HIMARS, συστήματα με τα οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προμηθεύουν το Κίεβο, ιδίως για τις μάχες στο Ντονμπάς. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών που αποθηκεύουν πυραύλους για το HIMARS, κοντά στη γραμμή του μετώπου, σε ένα χωριό νότια του Κραματόρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...