Ο αμερικανικός στρατός ψάχνει εργολάβους για την επέκταση της βάσης στο Στεφανοβίκειο – Καταγγελία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου

Με σταθερά βήματα προχωρά η υλοποίηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις με τον αμερικανικό στρατό να ψάχνει εργολάβους, προκειμένου να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις που του έχουν παραχωρηθεί για τη μετατροπή τους σε ορμητήρια πολέμου, αλλά και στόχους…

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, εκπρόσωποι δεκάδων κατασκευαστικών εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό βρέθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη 12 Γενάρη στον Βόλο, για μια πρώτη συνάντηση με τους αρμόδιους Αμερικανούς παράγοντες, προκειμένου να δρομολογήσουν τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε υλοποίηση όσων προβλέπει η νέα Συμφωνία για τις βάσεις.

Εδώ και καιρό η USACE NAD (Υποδιοίκηση Βόρειου Ατλαντικού του Σώματος Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ) ενημέρωσε την «αγορά» για την πρόθεσή της να μοιράσει συμβόλαια παροχής υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής «για νέες εγκαταστάσεις και επισκευή – συντήρηση ακινήτων για την υποστήριξη των αμυντικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα» προϊδεάζοντας για εκτεταμένες εργασίες και υποδομές συνολικού ύψους 49 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι Αμερικανοί διοργάνωσαν μια “προκαταρκτική διάσκεψη”  (Multiple Award Task Order Contract W912GB22R0006) στις 12 Γενάρη στον Βόλο, ο οποίος, όπως υπογραμμίζουν, βρίσκεται “σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου σχεδιάζονται πολλά μελλοντικά έργα των ΗΠΑ” με την παρουσία 47 κατασκευαστικών εταιρειών από Ελλάδα, Κόσσοβο, Αμερική, Ιταλία, Λίβανο και Βρετανία.

Η διάσκεψη είχε στο επίκεντρο το Στρατόπεδο Περισσάκη, αεροπορική βάση και έδρα της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, υποδομή που δίνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια (ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) στους Αμερικανούς για να αναπτύξουν δυνάμεις τους στο πλαίσιο της ευρύτερης ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve». Το συμβόλαιο (Multiple Award Task Order Contract W912GB22R0006) προβλέπει την κατασκευή ενός Υπόστεγου Συντήρησης και την αναβάθμιση της υποδομής επικοινωνιών, συνολικής αξίας 1.800.000 δολαρίων.

Καταγγέλλοντας τη δραστηριότητα αυτή, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου  σημειώνει:

«Όλα αυτά προβλέπονται στο 2ο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που ξεκίνησε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η λεγόμενη Εφαρμοστική Διευθέτηση της Συμφωνίας. Η “Εφαρμοστική Διευθέτηση” προβλέπει την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σε στρατόπεδα της χώρας μεταξύ των οποίων και το Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στις αεροπορικές βάσεις Λάρισας και Στεφανοβίκειου, καθώς και την επέκταση της ναυτικής βάσης στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Όλα τα παχυλά συμβόλαια που λυμαίνονται οι γνωστοί μεγαλοκαρχαρίες, καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αποτυπώνουν και την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στοχοποίησή της από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Πολύ συγκεκριμένες οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων της Ρωσίας ότι θα ανταποδώσουν με κτύπημα και περιοχών χωρών που εμπλέκονται σε πιθανή πολεμική σύγκρουση.

Ο ελληνικός λαός, η νεολαία μας δεν έχουν κανένα συμφέρον από οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ. Αντίθετα τέτοιες εξελίξεις εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό. Ταυτόχρονα υποβαθμίζουν και την αμυντική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που η αποστολή τους αφορά αποκλειστικά την άμυνα και την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και όχι των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Καλούμε σε ετοιμότητα τον λαό της πόλης μας για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, ώστε

  • Να φύγουν τα αμερικανικά ελικόπτερα και στρατεύματα από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού του Στεφανοβίκειου και F 15 και drones από την 110 ΠΜ της Λάρισας. Να κλείσει η βάση της Σούδας.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις και να ξηλωθούν οι όλες οι ξένες βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των Ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...