Ο ανώτατος βαθμός απονέμεται στους στρατιωτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη Λιβύη

EUROKINISSI

Με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), απονέμεται ο ανώτατος βαθμός στις παρακάτω Αξιωματικούς, οι οποίες απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο ως εξής:

α. Στην Αντιπλοίαρχο (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ (ΑΜ: ΥΝ-232) ο βαθμός της Υποναυάρχου.

β. Στην Επισμηναγό (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη (ΑΜ: 63908) ο βαθμός της Υποπτεράρχου.

Επίσης με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και κατόπιν απόφασης του αρμόδιου Συμβουλίου Κρίσεων Στρατού Ξηράς, απονέμεται ο βαθμός του Συνταγματάρχη στον Αρχιλοχία (ΠΖ) Γεώργιο Βούλγαρη (ΑΜ: ΜΥ 21150), ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.

Θυμίζουμε, η αποστολή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, στην Ανατ. Λιβύη. Ακολούθως τα 19 μέλη της (16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη και άλλοι δύο – όπως λέγεται παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης που προσφέρθηκαν να χρησιμοποιηθούν ως μεταφραστές) επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε στην πολύπαθη πόλη Ντέρνα. Ωστόσο, στην περιοχή Μαράουα ένα όχημα «Land Cruiser», έχοντας περάσει στο αντίθετο ρεύμα, φέρεται να έπεσε πάνω στο λεωφορείο κινούμενο πλαγιομετωπικά, με αποτέλεσμα τα δύο οχήματα να τυλιχτούν στις φλόγες.

Χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, επέμενε ότι «πρόκειται για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα» και ότι η κυβέρνηση «συνέλεξε πληροφορίες» μετά το συμβάν, χωρίς όμως να στείλει στο σημείο κλιμάκιο της ΕΥΠ. Καθώς, εξάλλου, λέγονται πολλά για την οργάνωση της αποστολής, έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άρσης ή λιγότερης εμπιστοσύνης» στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο. Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο» απομάκρυνσης του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια.

Και απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε ερωτήματα όπως γιατί η ελληνική αποστολή ταξίδευε με ένα τουριστικό βαν, αν υπήρχε ή δεν υπήρχε προπορευόμενο όχημα συνοδευτικό, επίσης γιατί ήταν σε ένα όχημα τα μέλη όλης της αποστολής και αν υπάρχουν εντέλει επιχειρησιακές ευθύνες για την τραγωδία. «Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω και να σας παραθέσω επιμέρους λεπτομέρειες. Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία τίθενται, απαντάει αρμοδίως το υπουργείο Αμυνας, απαντά αρμοδίως η ηγεσία του Στρατεύματος και προφανώς εξάγονται τα σχετικά συμπεράσματα», είπε πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.

Δείτε ακόμα...