Ο Δ. Κουτσούμπας για τις επικίνδυνες εξελίξεις στη σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία

Στην μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-“Οδηγητή” μίλησε, χθες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις τελευταίες πολύ επικίνδυνες εξελίξεις ανάμεσα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό, με τη Ρωσία και την Κίνα.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Οι μέρες που ζούμε είναι οπωσδήποτε κρίσιμες. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει προς νέα ολέθρια κλιμάκωση. Νέες εστίες έντασης και ανταγωνισμών προστίθενται ανάμεσα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό, με τη Ρωσία και την Κίνα. Από παντού ακούγονται κραυγές πολεμικής προετοιμασίας.

Την ίδια ώρα, μια νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι προ των πυλών, ίσως και η πιο βαθιά των τελευταίων 15 χρόνων.

Κανένας πόλεμος δεν τερματίζεται, όταν και οι δύο πλευρές ενισχύουν τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στηρίζουν πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, ως εκεί που δεν παίρνει, την αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι. Με σύγχρονα πολεμικά συστήματα, στρατιωτικούς συμβούλους, μισθοφόρους, αποθέματα από τις πολεμικές αποθήκες των χωρών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον πόλεμο για τα συμφέροντα των δυτικών μονοπωλίων.

Το ίδιο κάνει και η Ρωσία που βλέπει ν’ απομακρύνονται οι άμεσοι στόχοι που είχε θέσει με την απαράδεκτη και καταδικαστέα στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Παίρνει μέτρα και πολιτικά με τα δημοψηφίσματα στα εδάφη της Ουκρανίας και στρατιωτικά με τη νομιμοποίηση παραστρατιωτικών “εθελοντικών” τμημάτων, τη “μερική επιστράτευση” εφέδρων, ακόμα και την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Σήμερα όμως, δεν είμαστε στην αρχή του πολέμου. Είμαστε μήνες μετά, και όλοι μπορούν να κατανοήσουν, ότι οι αστικές τάξεις και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, συγκρούονται για το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των εδαφών και του εργατικού δυναμικού, των αγωγών και των δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων των αγορών.

Σήμερα όλοι μπορούν να δουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν βαριές ευθύνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Έχουν βαριές ευθύνες για την αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων και υποδομών της χώρας, για την αποστολή οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και άλλων. Για τη διεύρυνση της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας με νέες χώρες, όπως η Σουηδία και η Φιλανδία, που μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν προχθές.

Έχουν βαριές ευθύνες γιατί η εμπλοκή αυτή, έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο αντιποίνων, επιθέσεων σε ενδεχόμενη, αλλά πιθανή, εξάπλωση της πολεμικής σύγκρουσης.

Ήδη στην τελευταία Σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μίλησε για πόλεμο “πλήρους κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ” με “βάσανα, ζημιές, θάνατο, καταστροφή”!

Ακριβώς. Γεμάτος βάσανα, ζημιές, θάνατο και καταστροφή, είναι τελικά ο κόσμος τους. Ο οποίος δεν έγινε καλύτερος, όπως υπόσχονταν, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Τα μεγάλα λόγια για “σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια” των λαών έγιναν στάχτη στα πεδία των μαχών”.

Δείτε ακόμα...