Ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση μέσα από τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη

Κλούβες ΜΑΤ στην Αμερικάνικη Πρεσβεία
Φώτο Αρχείου / Πρεσβεία ΗΠΑ στην Αθήνα / Πηγή: Eurokinissi

Του Τριαντάφυλλου Φωτιάδη, Αντιπλοίαρχου ΠΝ ε.α

Η χρήση της διπλωματικής γλώσσας  του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, σε πρόσφατη συνέντευξη  δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς τοποθετεί για άλλη μια φορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο των συμφερόντων και της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο.

«Θέλουμε να κρατήσουμε το επίκεντρο στη διπλωματία», όπως είπε, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, είναι «έντονα ευθυγραμμισμένοι στην αρχή πως ανεξάρτητα από οτιδήποτε, πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προσεγγίσουμε την τουρκική κυβέρνηση και την τουρκική κοινωνία για να χτίσουμε ευκαιρίες συνεργασίας και να εργαστούμε από κοινού ως εταίροι του ΝΑΤΟ».

Από τη συνάντηση Δένδια- Πάιατ στις 15/07/20
Από τη συνάντηση Δένδια- Πάιατ στις 15/07/20 – Πηγή: Eurokinissi

Δηλώσεις που διαψεύδουν με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο τον κυβερνητικό εφησυχασμό αλλά και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου ότι ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ θα έβαζαν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα.

Σημείωσε, επίσης με νόημα πως «είναι απολύτως φυσιολογικό ο (Ρώσος) υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ να έρθει εδώ και να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια. Η Ελλάδα έχει μακροχρόνια σχέση με τη Ρωσία. Όμως η Ελλάδα έχει επίσης σταθερή θέση στη Δύση, οπότε γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στα ίδια πράγματα μ’ εμάς, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, όσον αφορά την οικοδόμηση σταθερότητας στην περιοχή.»  

Από την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- 13/09/19
Φώτο αρχείου / Από την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- 13/09/20 / Πηγή: Eurokinissi

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της  Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο που θέλουμε να παραμείνει σε δυτικά χέρια». Ενώ χαρακτήρισε «καλά νέα» το γεγονός ότι υπάρχουν «δύο ισχυρές αμερικανικές κοινοπραξίες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον». Σημείωσε μάλιστα ότι για τον ίδιο η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ειδική προτεραιότητα.

Οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, κάλυψαν το σύνολο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή που μυρίζει μπαρούτι, νομιμοποιώντας ουσιαστικά και όλες τις ως τώρα κατάφορα παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η διατήρηση της Νατοϊκής συνοχής φαίνεται ξεκάθαρα ότι περνά μέσα από την πολύμορφη διαπλοκή των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων με την Τουρκία.

Κοινή επιδίωξη των ΗΠΑ–ΝΑΤΟ-ΕΕ, παραμένει το στρώσιμο του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων για συνεκμετάλλευση, με θυσία τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, και τη ΝΑ Μεσόγειο.

Cooper Payat Dendias
Από τη συνάντηση του Ρ. Κλαρκ Κούπερ με τον Νίκο Δένδια, Πηγή: EUROKINISSI

Ο εφησυχασμός  που καλλιεργούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις του τόπου, ότι  τάχα οι ιμπεριαλιστές προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, κινείται στα όρια της εξαπάτησης του λαού. Καμία προσδοκία από ΗΠΑ–ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός και οι λαοί της περιοχής καθώς αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν, πέραν πάσης αμφιβολίας, μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του.

Καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις αυτές και τους συμμάχους τους! Οι λαοί καλούνται να απορρίψουν τα σχέδια των αστικών τάξεων και με την πάλη τους για  αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ, να ανοίξουν το δόμο που οδηγεί στο να κάνουν οι ίδιοι κουμάντο στο πλούτο του τόπου τους.

Τριαντάφυλλος Φωτιάδης Αντιπλοίαρχος ΠΝ εα

Δείτε ακόμα...