Ο «εχθρός λαός»

EU IR 22 - Άσκηση που πραγματοποιήθηκε 19/9 - 18/11/22 στο «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ΕΣΕΕΕ/EU-OHQ) στην 1η Στρατιά στη Λάρισα με την επωνυμία «European Union Integrated Resolve 22»

Χαρακτηριστικά καταστολής του «εχθρού λαού» λαμβάνει όλο και πιο έντονα η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τελευταίο επεισόδιο είναι η άσκηση «EU IR 22» («European Union Integrated Resolve 22»), που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με επίκεντρο το «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στη Λάρισα και με σενάριο την αντιμετώπιση «ανταρτών, επαναστατών, στασιαστών»!

Δεν είναι η πρώτη τέτοια άσκηση «καταστολής πλήθους» που οργανώνεται με ομπρέλα ΕΕ και ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της περιβόητης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Ούτε βέβαια θα είναι η τελευταία, όπως φανερώνει η ευρωατλαντική στρατηγική, την οποία συνυπογράφουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Ορισμένα παραδείγματα:

Στον πυρήνα της «Παγκόσμιας Στρατηγικής» της ΕΕ από το 2016 βρίσκεται η λεγόμενη «διασύνδεση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας», με προτεραιότητα τη συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών με τις στρατιωτικές δυνάμεις, ενάντια στον «εχθρό λαό» σε κάθε χώρα και διεθνώς.

EU IR 22 - Άσκηση που πραγματοποιήθηκε 19/9 - 18/11/22 στο «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ΕΣΕΕΕ/EU-OHQ) στην 1η Στρατιά στη Λάρισα με την επωνυμία «European Union Integrated Resolve 22»

Τόσο στη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ όσο και στο νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ, που ψηφίστηκαν την περασμένη άνοιξη, ψηλά στη λίστα βρίσκεται η κινητοποίηση όχι μόνο των στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και όλων των μηχανισμών του αστικού κράτους, από την Πολιτική Προστασία μέχρι τα στρατιωτικοποιημένα Σώματα Ασφαλείας, για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «υβριδικών απειλών».

Πρόκειται για έναν από τους πολλούς όρους – «λάστιχο», που το αποκλειστικό προνόμιο της «ερμηνείας» τους το έχουν τα όργανα της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και στο βάθος οι μηχανισμοί του αστικού κράτους.

Τέτοιες έννοιες είναι η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και της «ριζοσπαστικοποίησης», η «δημόσια τάξη», η «εθνική ασφάλεια», έννοιες που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από τα καπιταλιστικά κράτη και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους ως πρόσχημα για επεμβάσεις όπου Γης.

Αλλά χρησιμοποιούνται και ως «ομπρέλα» κάτω από την οποία τσουβαλιάζονται κάθε είδους στοχεύσεις στο εσωτερικό των κρατών, κυρίως ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα και στις πιο πρωτοπόρες δυνάμεις του.

Υποκλοπές - Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών / Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022
Φώτο Αρχείου / Υποκλοπές – Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών / Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 / Πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Τους ίδιους ακριβώς όρους χρησιμοποιούν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις για να στήσουν και να θωρακίσουν το γιγαντιαίο μηχανισμό φακελώματος και παρακολούθησης του λαού, κομμάτια του οποίου αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες.

Εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και μέτρα φακελώματος – καταστολής του λαού πάνε χέρι χέρι. Δεν είναι τυχαίο π.χ. ότι η Ελλάδα φιλοξενεί έναν από τους πέντε «σχηματισμούς μάχης» της ΕΕ, με «πυρήνα» την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

Στα ίδια αυτά στρατόπεδα πραγματοποιούνται όλο και πιο συχνά ασκήσεις «καταστολής πλήθους», ενώ οι υποδομές τους θα διατεθούν και για την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο το επόμενο διάστημα, με απόφαση της ΕΕ την οποία συνυπογράφουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Πηγή: nato.int

Σε συνθήκες αλλεπάλληλων καπιταλιστικών κρίσεων, έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και προετοιμασίας νέων πολέμων, γιγάντωσης των κοινωνικών αδιεξόδων που προκαλεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, η δικτατορία του κεφαλαίου παίρνει τα μέτρα της. Προσπαθεί να κλείσει κάθε «χαραμάδα» στην αμφισβήτηση του σάπιου συστήματος, θωρακίζει τους κατασταλτικούς και άλλους κρατικούς μηχανισμούς ενάντια στους λαούς.

Ο λαός με τον αγώνα του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να βάλει εμπόδια στα σχέδιά τους. Έχει τη δύναμη να μεγαλώσει τις «ρωγμές» και τις «χαραμάδες» του σάπιου συστήματος, να περάσει στην αντεπίθεση για να σπάσει τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, σαρώνοντας τους μηχανισμούς που τον βάζουν στο στόχαστρο για να προστατέψουν την εξουσία του κεφαλαίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δική του εξουσία και οικονομία.

Δείτε ακόμα...