Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ εκφράζει αισιοδοξία για συμφωνία σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι σχεδιάζει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την προστασία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, υποδηλώνοντας ότι είναι θέμα ημερών να επιτευχθεί, όπως ανέφεραν τέσσερις διπλωμάτες στο πρακτορείο Reuters.

Εδώ και μήνες ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα μειώσει τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής, ύστερα από αλλεπάλληλες εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.

Ενόψει της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού, εκφράζεται ανησυχία για κλιμάκωση των συγκρούσεων κοντά στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού με τους έξι αντιδραστήρες. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τα πλήγματα που προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια του εργοστασίου.

«Το σχέδιο είναι να παρουσιαστεί (η συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας) αυτόν τον μήνα, αλλά η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί», ανέφερε διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε φθάσει ξανά κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά η ουκρανική πλευρά δεν την υποστήριξε. Αμφιβολίες υπάρχουν εξάλλου για τη βιωσιμότητα του σχεδίου, δεδομένων των περιορισμένων μέσων για την επιβολή των συμφωνηθέντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...