Ο Ερντογάν προτείνει έρευνα με ΟΗΕ και Τουρκία για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρερζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Όπως είπε στον Ουκρανό ομόλογό του, θα μπορούσε να σχηματιστεί διεθνής επιτροπή για να ερευνήσει την καταστροφή του φράγματος.

Ο Ερντογάν είπε στον Ζελένσκι ότι μια μέθοδος διαπραγμάτευσης, παρόμοια με αυτή σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, θα μπορούσε να επιδιωχθεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος του φράγματος, ανέφερε η δήλωση.

Αντίστοιχα και στον στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν είπε ότι απαιτείται συνολική έρευνα για την καταστροφή του φράγματος και πρότεινε μια διεθνή επιτροπή που θα περιλαμβάνει τον ΟΗΕ και την Τουρκία για να εξετάσει το θέμα. Ο Πούτιν, αποκάλεσε την καταστροφή του φράγματος «βάρβαρη πράξη του Κιέβου».

Προσεκτικός ήταν στις διατυπώσεις του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει «οριστικό πόρισμα για το τί συνέβη» ενώ προειδοποίησε για τον καταστροφικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

«Προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε τι συνέβη, αλλά οι Ρώσοι είχαν πάρει παράνομα τον έλεγχο αυτού του φράγματος και αυτού του ταμιευτήρα πριν από μήνες και το είχαν υπό την κατοχή τους όταν σημειώθηκε η έκρηξη», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι.

«Είναι σαφέστατο ότι η σκόπιμη καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δεν επιτρέπεται βάσει του Δικαίου του πολέμου», πρόσθεσε ο Κίρμπι, ενώ συνεχίζονται οι «διαρροές» που δείχνουν το Κίεβο πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...