Ο Ερντογάν στα Βαρώσια, η Τουρκική επιθετικότητα και η ΕΕ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου

Η χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στα Βαρώσια, αποτελεί ακόμα μία κίνηση, ενταγμένη στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή μας. Λαμβάνει χώρα αυτές τις φορτισμένες μέρες, τις μέρες του Πολυτεχνείου, τις μέρες που η αιμοσταγής δικτατορία των συνταγματαρχών, υπεύθυνη για το πραξικόπημα στην Κύπρο, άλλοθι για την τουρκική επέμβαση το καλοκαίρι του 1974, επιτέθηκε στον ελληνικό λαό, υπερασπιζόμενη την εξουσία του κεφαλαίου και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε, ανήμερα της επετείου της μονομερούς παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, να επισκεφθεί τα Βαρώσια, να προκαλέσει με τις δηλώσεις του και να δώσει το στίγμα της τουρκικής επιθετικότητας. Χωρίς αναστολές, είπε: «Αυτό το μέρος περιμένει την ημέρα που θα συναντήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του. Ως μητέρα πατρίδα, θα είμαστε με το ‘’ψευδοκράτος’’ σε κάθε του βήμα».

Δεν έμεινε εκεί όμως ο Τούρκος Πρόεδρος. Επανέφερε την απαράδεκτη λύση των δύο κρατών στη Μεγαλόνησο. «Μια λύση δύο κρατών πρέπει να συζητηθεί και να διαπραγματευτεί με βάση την κυριαρχία της ισότητας».

Χωρίς υπεκφυγές, μίλησε ανοιχτά για την συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, σε ευθεία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πεδίο σοβαρής ιμπεριαλιστικής και γεωπολιτικής αντιπαράθεσης: «Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την ευημερία με τους συνιδιοκτήτες του νησιού, τους Τουρκοκύπριους και το λέει ανοιχτά. Γι ’αυτό, προσπαθούν να αποφύγουν να καθίσουν με τους Τουρκοκύπριους και να συζητήσουν για τις πηγές υδρογονανθράκων. Ως εγγυήτρια χώρα, ούτε εμείς ούτε η ″Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου″ (σ.σ. το ψευδοκράτος) μπορούμε να ανεχτούμε πια παιχνίδια διπλωματίας».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, καταδίκασε την απαράδεκτη αυτή κίνηση, και αναμένει την αντίδραση της ΕΕ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο».

Για προλάβουμε την όποια έκπληξη του ΥΠΕΞ, ως προς τη στάση της ΕΕ, παρατίθενται αποσπάσματα από τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού…Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ…Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Ο κ. Μπορέλ «λυπάται» γι’ αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο και συνολικά για την κλιμακούμενη ένταση Ανατολική Μεσόγειο, αποφεύγοντας να αναφερθεί συγκεκριμένα στην τουρκική επιθετικότητα και μιλώντας γενικά και αόριστα για κινήσεις «που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως». Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου λοιπόν και η ΕΕ, μέχρι τώρα, ενώ το συμβάν στα Βαρώσια αποτελεί ακόμα μία από τις πολλές προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή οι οποίες αφορούν και κράτη μέλη της ΕΕ, για τις οποίες ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, επειδή ακριβώς είναι τέτοιος, δεν παίρνει στην πραγματικότητα καμία θέση, πέρα από κάποιες διακηρύξεις καταδίκης.

Και πώς να πάρει ακόμα; Aφού τα παζάρια είναι μεγάλα.

Γιατί, πότε νοιάστηκε για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή για να νοιαστεί τώρα η ΕΕ;

Τα ερωτήματα είναι προφανώς ρητορικά. Έχει απαντήσει ήδη η πραγματικότητα, η καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Επιβεβαιώνεται και με αφορμή την κατάσταση στην Κύπρο ότι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, δεν μπορούν να περιμένουν πραγματική λύση στα προβλήματά τους. Η κατάσταση, οι όροι που ευνοούν την διχοτόμηση προχωρούν σταθερά και φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ΕΕ και των μεγάλων ενεργειακών κολοσσών, οι οποίοι επενδύουν στον ορυκτό πλούτο της περιοχής.

Επιβεβαιώνεται ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όχι μόνο δεν οδήγησε στην εξασφάλιση ενιαίας κρατικής κυπριακής οντότητας προς όφελος συνολικά του λαού της, όπως διατυμπάνιζαν οι υποστηρικτές της ένταξης αλλά ίσα ίσα, σήμερα είναι πιο φανερά από ποτέ τα επιπλέον εμπόδια που συναντά ο κυπριακός λαός, με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Επιβεβαιώνεται πως η τουρκική επιθετικότητα εντάσσεται στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι και στον ανταγωνισμό μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία ή μια κακή παρένθεση στις διεθνείς εξελίξεις η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα, όλα ξένα τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες. Γι΄αυτά τα συμφέροντα μπαίνουμε σε κίνδυνο. Απέναντι σ’ αυτά τα συμφέροντα προτάσσουμε τα συμφέροντα των λαών μας για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας με λαϊκό πρόσημο.

Πανούσης Αλέξης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Γεωπολιτικής Ανάλυσης,
Γεωστρατηγικής Σύνθεσης και Σπουδών Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας

Δείτε ακόμα...