Ο Ερντογάν ζητά από την ΕΕ να επανεκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να ξαναρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, παραμονή της Συνόδου Κορυφής που θα είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αναμένουμε από την ΕΕ να ανοίξει γρήγορα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση, χωρίς να ενδώσει σε κυνικούς υπολογισμούς», είπε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2005, αλλά βάλτωσαν τα τελευταία χρόνια, λόγω των εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, σε πολλά μέτωπα.

Στα τέλη του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας ήταν «σε νεκρό σημείο» λόγω των αποφάσεων που λάμβανε η τουρκική ηγεσία και οι οποίες ήταν αντίθετες με τις «αξίες της ΕΕ», στην πραγματικότητα λόγω της προσέγγισης της Τουρκίας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ωστόσο η ΕΕ εξακολούθησε να θεωρεί την Τουρκία ως «στρατηγικό εταίρο», σε μία προσπάθεια να την κρατήσει στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...