Ο φασισμός δεν ανακόπτεται με δικαστικές αποφάσεις και νόμους, αλλά με μαζική λαϊκή δράση

Αντιφασιστικό σύνθημα της ΚΝΕ στην Κομοτηνή

Με αφορμή την συμπλήρωση εννέα χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: 

«Εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα…

Δύο χρόνια από τη δικαστική απόφαση καταδίκης της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης…

Μαζί με το λαό μας, κάθε προοδευτικός δικηγόρος και νομικός, κάθε εργαζόμενος και αυτοαπασχολούμενος στο χώρο της δικαιοσύνης, έχει σήμερα ακόμα περισσότερα στοιχεία για να δει, για να αναγνωρίσει τα όρια της αστικής δικαιοσύνης, που:

  • ”Χρειάστηκε” πεντέμισι χρόνια για να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης και να εκδοθεί καταδικαστική απόφαση για τους (φασίστες) απόγονους των ναζί, και τη δολοφονική τους δράση ενάντια στο εργατικό –λαϊκό κίνημα, το ρατσισμό, την ξενοφοβία.
  • ”Χώρεσε” την, ανεξίτηλη στη μνήμη του λαού μας, προκλητική πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, η οποία πρότεινε να απαλλαγούν όλοι οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, πλην του Ρουπακιά.
  • Με τη δικαστική απόφαση έριξε ”στα μαλακά” τους φασίστες για την υπόθεση σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Αντί να καταδικαστούν για το κακούργημα της ”απόπειρας ανθρωποκτονίας”, όπως, προέκυψε από το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων καταδικάστηκαν για το πλημμέλημα της ”επικίνδυνης σωματικής βλάβης”. Με τον τρόπο αυτό τους επιβλήθηκε ποινή αναντίστοιχα ελαφρά σε σχέση με τη βαρύτητα του αδικήματος που διέπραξαν. Επιπλέον, αφαιρέθηκε η δικονομική δυνατότητα να συνεχισθεί και στο δεύτερο βαθμό η δίκη ως προς τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Και τούτο, γιατί ο ελαφρύτερος χαρακτηρισμός του αδικήματος, η υποβάθμισή του, οδήγησε στην παραγραφή της δολοφονικής επίθεσης των ναζί εναντίον των κομμουνιστών. Επιπλέον, με την εξέλιξη αυτή ορθώνονται περισσότερα εμπόδια στην ολόπλευρη ανάδειξη του ναζιστικού εγκληματικού χαρακτήρα της ΧΑ, στη ”σχέση αίματος” που τη συνδέει με την εργοδοσία και το κράτος της.
  • Αποφυλάκισε σειρά στελεχών της ΧΑ με την “αιτιολογία” ότι ”δεν υπάρχει πιθανότητα ..[για] νέα εγκληματική πράξη, διότι το έγκλημα.. τελέσθηκε για συγκεκριμένους λόγους ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών”Αναιρέθηκε έτσι επί της ουσίας ο χαρακτηρισμός της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης, ότι δηλαδή, ”οι συγκεκριμένοι λόγοι και οι συγκεκριμένες συνθήκες της δράσης” των ναζί φασιστών είναι η βάρβαρη, αποτρόπαια ιδεολογία και δράση του ναζισμού, που γεννιέται και θεριεύει στο έδαφος της βάρβαρης, εκμεταλλευτικής κοινωνίας του καπιταλισμού. Στηρίζεται στο λυσσαλέο κυνήγι του κέρδους που απαξιώνει, τσακίζει και ”παραπετά” τον Άνθρωπο, αφαιρεί άμεσα και έμμεσα ζωές ορθώνοντας ως ”επίγραμμα”: ”ο θάνατός σου η ζωή μου”. Στηρίζεται στο σύστημα που έχει στην προμετωπίδα του τον αντικομμουνισμό, την επικίνδυνη θεωρία των ”δυο άκρων”, στο σύστημα – μήτρα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας. Αυτές είναι οι συγκεκριμένες συνθήκες και οι συγκεκριμένοι λόγοι που οδήγησαν τους απογόνους των ναζί στην οργανωμένη εγκληματική τους δράση. Και αυτές οι συνθήκες και λόγοι, όχι μόνο δεν έπαψαν να υπάρχουν, αλλά τροφοδοτούν ήδη την εμφάνιση νέων φασιστών/ναζί και την τέλεση νέων φασιστικών/ναζιστικών εγκλημάτων

Είναι πια ολοφάνερο, ότι το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά τον ναζισμό – φασισμό, συνεχίζει να τον χρησιμοποιεί πολύπλευρα ανάλογα με τις ανάγκες του, ως δύναμη κρούσης ενάντια στον λαό και τη νεολαία. Είναι η αστική δημοκρατία και το κράτος, το ”κράτος δικαίου” που, μετά την καταδίκη της ΧΑ:

  • Ξαναέδειξαν ανοχή ή και στήριξη στη φασιστική δράση, ειδικά στη νεολαία, όπως με τις φασιστικές επιθέσεις και δράση νέων φασιστικών μορφωμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού.
  • Αξιοποίησαν την ίδια την καταδίκη της Χρυσής Αυγής για παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων και περιορισμό ελευθεριών, με το μάτι στραμμένο δηλαδή στον ‘βασικό εχθρό του κεφαλαίου: τον ”εχθρό λαό”. Έτσι για παράδειγμα, με αφορμή την αντιμετώπιση της ΧΑ, τέθηκαν (με τον ν.4804/2021) νέοι γενικοί περιορισμοί και εμπόδια για τη συμμετοχή στις εκλογές και την πολιτική δράση, που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για τα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες του λαού.

Όμως, η πιο πολύτιμη, χρόνια και ύπουλη υπηρεσία του ναζισμού – φασισμού στη δικτατορία του κεφαλαίου είναι η ”χρήση” του ως ”μπαμπούλα”, για να καθαγιάζεται η αστική δημοκρατία και το ”κράτος δικαίου” ως η ”ανθρώπινη” μορφή του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος. Να ενισχύεται έτσι η προσπάθεια ενσωμάτωσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στη ”δημοκρατική” καταπίεση και εκμετάλλευσή του. Να στηρίζεται ο στόχος της εθελοντικής υποταγής του λαού και των παιδιών του στους ”δύσκολους χειμώνες”, για να ”μπαίνει η άνοιξη” για το κεφάλαιο.

Το ”φίδι” του φασισμού δε νικιέται με τα ”τερτίπια” της αστικής δημοκρατίας και των θεσμών της, στον ”κόρφο” των οποίων θρέφεται και κρύβεται.

Νικιέται μόνο με τα ”όπλα” της κοινωνικής προόδου, της εξέλιξης, του μέλλοντος της ανθρωπότητας, εκείνες τις φωτεινές ιδέες και τη μαζική λαϊκή δράση που ανοίγουν το δρόμο για την ανατροπή της μήτρας του φασισμού, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ταξικής κοινωνικής αδικίας, το δρόμο για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Αυτός είναι ο δρόμος και για κάθε προοδευτικό και ριζοσπάστη νομικό επιστήμονα, για κάθε εργαζόμενο και αυτοαπασχολούμενο και στο χώρο της δικαιοσύνης. Σ’ αυτό το δρόμο η οργάνωση, η πάλη, η συμπόρευση με το ΚΚΕ θα στείλει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα ναζιστικά απορρίμματα και το σύστημα που τα γεννά!». 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...