Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να συναντήσει αξιωματούχους των ΗΠΑ και γερουσιαστές. Τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021, ο κ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω ο διατλαντικός δεσμός και θα προετοιμαστεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το επόμενο έτος. Συνάντησε επίσης τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να προσαρμόζεται σε έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο, όπου ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων αυξάνεται, μαζί με τις απειλές στον κυβερνοχώρο, την τρομοκρατία και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια. Τόνισε ότι οι Σύμμαχοι επενδύουν περισσότερο στην άμυνα. Το 2021 είναι το έβδομο συνεχόμενο έτος όπου αυξήθηκαν οι αμυντικές δαπάνες σε Ευρωπαίους Συμμάχους και Καναδά, με επενδύσεις ύψους 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην άμυνα από το 2014. Οι συζητήσεις αφορούσαν επίσης το Αφγανιστάν. Ο κ. Stoltenberg είπε ότι οι Σύμμαχοι είχαν πάρει την απόφαση να φύγουν μαζί μετά από πολλούς γύρους διαβουλεύσεων. Τόνισε ότι η αποστολή δεν ήταν μάταιη, καθώς εδώ και 20 χρόνια, καμία τρομοκρατική επίθεση δεν έχει εξαπολυθεί στις χώρες μας από το Αφγανιστάν. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα γίνει ξανά ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες. Κατέληξε ότι η δύσκολη απόφαση για το Αφγανιστάν δεν αλλάζει την ανάγκη να σταθούν μαζί η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική στο ΝΑΤΟ.

Την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021, ο Γενικός Γραμματέας θα συναντηθεί με τους γερουσιαστές στο Capitol Hill και θα συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς και το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, με τίτλο «ΝΑΤΟ σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο».

Λίγο καιρό πριν τη λήξη της θητείας του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει πως ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ είναι η όψη του ίδιου νομίσματος. Όταν μάλιστα επαίρεται για την αύξηση των αμυντικών δαπανών επί 7 συνεχόμενα έτη για τους Ευρωπαίους, που μαστίζονται από την οικονομική κρίση για πάνω από μια δεκαετία, δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της λυκοσυμμαχίας.

Οι λαοί δεν έχουν θέση σε όλο αυτό το πανηγύρι εξοπλισμών που στρέφεται εναντίον τους. Την ειρήνη μπορούν μόνο οι ίδιοι να την επιβάλλουν. Οι λαοί δεν έχουν διαφορές. Τα συμφέρονται ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...