Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε την Ισπανία προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης

Jens Stoltenberg και Pedro Sánchez / Πηγή: ΝΑΤΟ

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.

Στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Σάντσες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο και τον υπουργό Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες Φερνάντες, ο Γ. Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ισπανία για τη φιλοξενία της επόμενης Συνόδου Κορυφής. Σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα σηματοδοτήσει τα σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ. «Αυτή η προσχώρηση έδεσε την Ισπανία μεταξύ των ελεύθερων και δημοκρατικών χωρών της διατλαντικής κοινότητας και άνοιξε επίσης το δρόμο για την ένταξη της χώρας σας στην ΕΕ λίγα χρόνια αργότερα», δήλωσε ο κ. Stoltenberg.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε για το μέλλον. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το επόμενο έτος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας. Στη συνάντηση, οι ηγέτες θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την υλοποίηση της φιλόδοξης ατζέντας του ΝΑΤΟ για το 2030, τόνισε ο κ. Stoltenberg, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αντοχής και της άμυνας στον κυβερνοχώρο, της όξυνσης του τεχνολογικού της πλεονεκτήματος και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια.

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε την Ισπανία για την ισχυρή δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, την πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λετονία, τα αεροσκάφη της στην αποστολή της Βαλτικής Αεροπορίας και τις πολυάριθμες θαλάσσιες αποστολές. «Η Ισπανία είναι επίσης ισχυρός υποστηρικτής της εταιρικής σχέσης του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Stoltenberg.

Ομολογούν μόνοι τους την όλο και στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Και φυσικά, η προσπάθεια για τη δημιουργία ευρωστρατού, είναι υπό τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, που ως δίπολο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ έχουν διαφοροποιήσει τους στρατηγικούς στόχους τους και χρειάζονται μια σοβαρή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.

Πέρα από το γεγονός ότι μέσα στην κρίση των τελευταίων 7 ετών, από το 2014, αυξήθηκαν θεαματικά οι στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. Εις βάρος της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης. Κι όλα αυτά, για να γίνονται παιχνίδια πολέμου υπό την αιγίδα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μόνο οι λαοί μπορούν να σώσουν τους λαούς, διαστέλλοντας το μήνυμα του ΚΚΕ. Μόνο…

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...