Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα «μάτια» του Βρετανικού Τύπου

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Reuters

Η Ελλάδα θα μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες από ένα στρατόπεδο που βρίσκεται στο νησί της Λέσβου, στις ηπειρωτικές εγκαταστάσεις την Κυριακή, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανακούφιση της συγκέντρωσης υπερπληθυσμού, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 4,7% έως 8,9% φέτος, σύμφωνα με όλα τα σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας του κοροναϊού, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα σταθερότητας 2020-21 που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση στα αρμόδια όργανα της ΕΕ

Η Roche (ROG.S) κέρδισε την έκτακτη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για ένα τεστ αντισωμάτων, που δείχνει εάν οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, δήλωσε η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία την Κυριακή. Ο Thomas Schinecker, επικεφαλής των διαγνωστικών της Roche, δήλωσε ότι η εταιρεία στοχεύει να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή δοκιμών από περίπου 50 εκατομμύρια το μήνα σε σημαντικά περισσότερα από 100 εκατομμύρια το μήνα μέχρι το τέλος του έτους.

Μεγάλες περιοχές σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να βγαίνουν από την πανδημία COVID-19 και ξαναρχίζουν προσεκτικά τη φυσιολογική τους ζωή. Εκτιμάται πως ο νέος κορονoϊός θα συνεχίσει να υπάρχει και να προκαλεί σημαντικούς κινδύνους έως ότου αναπτυχθούν εμβόλια, όπως δήλωσε ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ξεκίνησε ακρόαση την Κυριακή για να αποφασίσει εάν το κατηγορητήριο προς τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για ποινικές κατηγορίες, τον αποκλείει από το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η συνεχιζόμενη αμερικανική ταξιδιωτική κρίση προκαλεί περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς ο τομέας των αερομεταφορών περιμένει τους επιβάτες να επιστρέψουν. Παρόλα αυτά η ζήτηση εξαιτίας του κορονοιού είναι εξαιρετικά χαμηλή. Την Τετάρτη, η Boeing Co (BA.N) ανακοίνωσε ότι θα μειώσει ορισμένα την παραγωγή και καταργεί περίπου 16.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, ή το 10% του εργατικού δυναμικού της έως το τέλος του έτους.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει μέρος στα προγράμματα επιδομάτων ανεργίας τις τελευταίες έξι εβδομάδες και η κυβέρνηση μελετά ένα τέταρτο νομοσχέδιο για την οικονομική τους ανακούφιση.

Η Σερβία θα τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό την επόμενη εβδομάδα, καθώς το ποσοστό των λοιμώξεων έχει μειωθεί αρκετά, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Κυριακή.

Η οικονομία της Ιορδανίας αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά το 2020 καθώς τα κρατικά έσοδα βυθίζονται λόγω της αυστηρών μέτρων λόγω του κορονοιού, που παρέλυσαν τις επιχειρήσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro επιτέθηκε στο Κογκρέσο και στα δικαστήρια σε ομιλία του σε εκατοντάδες υποστηρικτές του την Κυριακή, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων λόγω του κοροναϊού ανήρθε σε πάνω από 100.000 στη Βραζιλία.

Τα μελλοντικά συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από 5% τη Δευτέρα, αντισταθμίζοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά πετρελαίου και μετριασμένες ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ του Ιράν Kazempour Ardebili βρίσκεται σε κώμα μετά από «σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία», ανέφερε η SHANA, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου πετρελαίου. Ο Kazempour Ardebili είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν και διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας και αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου τη δεκαετία του 1980. Ήταν πρέσβης στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ παράλληλα διετέλεσε επικεφαλής του ΟΠΕΚ.

Ένα ειδικό σκάφος έφτασε στη Βαλτική Θάλασσα την Κυριακή από τη Ρωσία για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, θα συγκαλέσει συμβούλιο εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα για να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 31 Μαΐου, όπως ανέφερε το κανάλι NHK την Κυριακή.

Η Αρμενία θα ανοίξει ξανά καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ, θα συνεχίσει τις κατασκευές και θα άρει τους περιορισμούς κυκλοφορίας από τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τίγκραν Αβινιάν, παρά την πρόσφατη αύξηση των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων.

Η Βουλγαρία σκοπεύει να άρει την απαγόρευση των ατόμων που ταξιδεύουν έξω από τις τοπικές τους κοινότητες την επόμενη εβδομάδα καθώς αρχίζει να χαλαρώνει τους περιορισμούς, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ την Κυριακή.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την Κυριακή να υπάρξει επιστημονική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για να ανακαλυφθεί ένα εμβόλιο για τον κοροναϊό. Επίσης είπε ότι οποιοδήποτε εμβόλιο θα πρέπει να διατίθεται σε όλο τον κόσμο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής μίλησε σε εφημερίδα την Κυριακή παροτρύνοντας την κεντρική τράπεζα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθούν οι επιπτώσεις από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από αυτά.

Οι πυροβολισμοί από τη Βόρεια Κορέα στα σύνορά της με τη Νότια Κορέα ήταν πιθανότατα «τυχαίοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την Κυριακή καθώς οι φήμες για την υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un συνεχίζονται.

The Guardian

Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του έτους, παρά το ότι η επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ προβλέπει ότι μπορείνα χρειαστούν ακόμη και 18 μήνες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι υπάρχουν «ισχυρές αποδείξεις» ότι ο κορονοϊός  προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο, αλλά δεν αποκάλυψε αυτά τα στοιχεία.

 Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Τζάιρ Μπολσονάρο, πέρασε άλλο ένα σαββατοκύριακο προκαλώντας διαδηλώσεις στους δρόμους, παραβιάζοντας τις εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας για τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους λόγω του κοροναϊού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δοκιμάσει ένα νέο πρόγραμμα εντοπισμού κρουσμάτων  την επόμενη εβδομάδα στο Isle of Wight, ακριβώς έξω από τη νότια ακτή της Αγγλίας, ανακοίνωσε ο υπουργός υπουργικού συμβουλίου Michael Gove καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να περιορίζει τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης.

Η εφαρμογή ανίχνευσης επαφών «Stop COVID» που υποστηρίζεται από τη Γαλλία θα εισέρχεται σε φάση δοκιμών αυτήν  την εβδομάδα, αφού η χώρα αρχίζει να περιορίζει το  κλείδωμα, όπως δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης.

Ένας συνασπισμός καλλιτεχνών, διασημοτήτων, επιστημόνων και διανοουμένων προειδοποίησε ότι οι αυτόχθονες λαοί της Βραζιλίας διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για «γενοκτονία» από τον Covid-19. Η Madonna, η Oprah Winfrey, ο Brad Pitt, ο David Hockney και ο Paul McCartney είναι μεταξύ εκείνων που έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της χώρας, Jair Bolsonaro.

Οι ποδοσφαιριστές της Serie A, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ατομικές προπονήσεις από τη Δευτέρα. Είναι το τελευταίο βήμα σε μια σειρά προσεκτικών κινήσεων για την επανεκκίνηση των αθλημάτων σε επαγγελματικό επίπεδο. Ήδη ομάδες από την Αγγλία και τη Γερμανία έχουν επιστρέψει στις προπονησεις.

Το ένα τρίτο των 500 τυχαίων τεστ για τον κοραναϊό στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, επέστρεψε θετικό. Προκαλεί ανησυχίες ότι στη χώρα μπορεί να υπάρχει τεράστιος αριθμός μη εντοπισμένων κρουσμάτων.

The Telegraph

Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί με διάγγελμα την επόμενη Κυριακή, με το οποίο θα παρουσιάσει έναν “χάρτη” για το πώς σκοπεύει να άρει κάποιους περιορισμούς για την επανεκκίνηση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλά από τα μέτρα θα έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν σε εργοτάξια και εργοστάσια, κάτω από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τήρησης της απόστασης.

Μια πρώτη δοκιμή αντισωμάτων του κορονοϊού θα μπορούσε να εγκριθεί από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας (PHE) αυτήν την εβδομάδα, με εκατοντάδες χιλιάδες διαθέσιμα τεστ ανά εβδομάδα εάν οι αξιωματούχοι δώσουν το πράσινο φως. Οι επιστήμονες αξιολογούν επί του παρόντος την ακρίβεια μιας δοκιμής που έκανε η Roche, η οποία εγκρίθηκε για χρήση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το Σάββατο.

Το VE Day (Ημέρα των Βετεράνων)  2020 πραγματοποιείται την Παρασκευή 8 Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να τιμήσει την 75η επέτειο. Το Ηνωμένο Βασίλειο τιμά το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη. Λόγω του κοραναϊού δεν θα γίνουν συγκεντρώσεις, παρελάσεις ή συναυλίες φέτος..

Τα δημοτικά σχολεία πρόκειται να ανοίξουν ξανά την 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο του σχεδίου του Μπόρις Τζόνσον για σταδιακό «ξεκλείδωμα» της Βρετανίας.

Μια έρευνα έδειξε πως το κοινό φαίνεται να φοβάται υπερβολικά την ιδέα της άρσης των μέτρων κλειδώματος, παρά τις οικονομικές συνέπειες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...