Ο Κίσινγκερ πιστεύει ότι η διευθέτηση στην Ουκρανία πρέπει να ξεκινήσει εντός δύο μηνών

Η διαδικασία διευθέτησης στην Ουκρανία πρέπει να ξεκινήσει εντός δύο μηνών, ώστε να ακυρωθούν οι χειρότερες επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις στην Ευρώπη, όπως είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (1973-1977) και προεδρικός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας (1969-1975) Χένρι Κίσινγκερ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Κατά την άποψή μου, η κίνηση προς τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη πρέπει να ξεκινήσει τους επόμενους δύο μήνες περίπου. Η κρίση θα πρέπει να σταματήσει προτού τα αποτελέσματά της προκαλέσουναναταραχές και εντάσεις που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, ιδιαίτερα στις σχέσεις της Ρωσίας προς την Ευρώπη και της Ουκρανίας προς την Ευρώπη», είπε στο φόρουμ μέσω σύνδεσης βίντεο.

Πρόσθεσε ότι «ιδανικά, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να επιστρέψει στο status quo».

Κατά τη γνώμη του, η έκβαση της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ ομάδων χωρών στη στρατιωτική και πολιτική σφαίρα στο μέλλον.

Περισσότερα όπλα ζήτησε στο Νταβός ο Ζελένσκι

Περισσότερα όπλα και τις «μέγιστες» κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με πλήρη παύση των εμπορίου με τη Ρωσία ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Οι κυρώσεις πρέπει να είναι οι μέγιστες, προκειμένου η Ρωσία και κάθε πιθανός επιτιθέμενος που θέλει να διεξαγάγει έναν ωμό πόλεμο σε βάρος του γείτονά του να γνωρίζει ξεκάθαρα τις άμεσες επιπτώσεις των ενεργειών του», δήλωσε ο Ζελένσκι ζητώντας μεταξύ άλλων «εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» και μέτρα σε βάρος «όλων των ρωσικών τραπεζών, χωρίς εξαίρεση» καθώς και να «δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για την πλήρη απόσυρση όλων των ξένων εταιριών από τη ρωσική αγορά».

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης επιπλέον όπλα για τη χώρα του, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν είναι πάντα αρκετά γρήγορη.

«Εάν είχαμε λάβει το 100% των αναγκών μας τον Φλεβάρη, το αποτέλεσμα θα ήταν δεκάδες χιλιάδες ζωές που θα είχαν σωθεί» είπε.

«Ευκαιρία» η ανοικοδόμηση

Πάντως για τον Ζελένσκι η ανοικοδόμηση της χώρας του μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία είναι «τεράστια οικονομική ευκαιρία» μιλώντας στο φόρουμ. Θα «ανοικοδομήσουμε ολόκληρες πόλεις και βιομηχανίες», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος περιγράφοντας στους επενδυτές ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στους επιχειρηματικούς ομίλους «την υιοθέτηση» της ανοικοδόμησης διαφορετικών περιοχών στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει ισχυρή αντιπροσωπία φέτος στη σύνοδο του WEF στο Νταβός, ενώ η Ρωσία είναι αποκλεισμένη. Το περίπτερο της Ρωσίας θα αντικατασταθεί στο Φόρουμ με περίπτερο «για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», όπου θα οργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις υποστήριξης στο Κίεβο, με τη συμμετοχή ουκρανικών προσωπικοτήτων.Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...