Ο Κυρ. Μητσοτάκης χρεώνει στους νέους την ευθύνη για την μαύρη εργασία και εμφανίζει ως «λύση» το τζογάρισμα των εισφορών!

EUROKINISSI

Με προκλητικό τρόπο ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, εμφάνισε ως «λύση» στην μαύρη εργασία των νέων την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή την καθιέρωση ενός «ατομικού κουμπαρά» για τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες μετατρέπονται σε «επενδυτικό» πακέτο, όπου ο ασφαλισμένος θα γνωρίζει μόνο τις εισφορές που καταβάλει και όχι τις συντάξιμες αποδοχές που καθίστανται αβέβαιες.

Σε «συζήτηση» με νέες και νέους, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «το νέο σύστημα γεννά πόρους οι οποίοι ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους». Φυσικά, παρέλειψε να πει πως με αυτή τη ρύθμιση, που πατάει πάνω στο έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου, οι επικουρικές συντάξεις  θα μετατρέπονται σε χρηματιστηριακό προϊόν  που -όπως συμβαίνει με κάθε τι που εξαρτάται από τον χρηματιστηριακό τζόγο- μπορεί να μην αποδώσει…

Το ακόμη πιο προκλητικό ήταν ότι ο πρωθυπουργός φόρτωσε την ευθύνη για τη μαύρη εργασία στους ίδιους τους νέους, λες και δεν είναι οι αντεργατικοί νόμοι, τα διάφορα «παραθυράκια» και η εργοδοτική τρομοκρατία που ευθύνονται. «Σήμερα με το σύστημα το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας ο κάθε νέος ο οποίος θα εργάζεται έστω και μια ώρα ανασφάλιστος, θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές οι οποίες θα του επιτρέψουν να έχει μια επικουρική σύνταξη πολύ καλύτερη από αυτή που θα είχε. Αυτό θα ασκήσει πίεση ώστε αυτή η πραγματικότητα η οποία υπάρχει, να αρχίσει να αλλάζει γιατί έχουμε πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων», είπε χωρίς ντροπή. 

ΚΝΕ: Η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα, δεν είναι τζόγος

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει τα εξής: 

Από το παραμύθι του ”εργαζόμενου – συνεργάτη του αφεντικού” σήμερα η κυβέρνηση πέρασε στο παραμύθι του «ασφαλισμένου – επενδυτή», που έχει τη δυνατότητα του “ατομικού κουμπαρά”, να «τοποθετεί» δηλαδή τις ασφαλιστικές του εισφορές στα επενδυτικά πακέτα που ο ίδιος θα επιλέγει! Έτσι νομίζουν ότι θα κάνουν πιο εύπεπτη στη νέα γενιά τη μετατροπή της ασφάλισης από κοινωνικό δικαίωμα, που αφορά και κατοχυρώνει ολόκληρο το πλέγμα των όρων ζωής των εργαζομένων, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, σε «επένδυση», ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου.

Έχει πολύ μεγάλο θράσος ο πρωθυπουργός να στοχοποιεί -γι’ άλλη μια φορά- τους νέους, επειδή, όπως ανέφερε, «οι νέοι έχουν τη δική τους ευθύνη επιλέγοντας τη μαύρη εργασία για λίγα χρήματα παραπάνω». Έτσι απευθύνεται στους νέους των 8μηνων προγραμμάτων, της ανασφάλειας στην εργασία, της δυσκολίας να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς τους να είναι σταθερά καθηλωμένοι.

Όσο για την κριτική του πρωθυπουργού στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτή είναι θολή και ψεύτικη, καθώς η κυβέρνησή του αξιοποίησε στο έπακρο τη δυνατότητα που τους έδωσε ο νόμος Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απαλλάσσοντας την εργοδοσία από τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές, παραδίδοντας στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών την ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την πρόσβαση στα φάρμακα κ.λπ., δίνοντας τη χαριστική βολή στο δικαίωμα στην Ασφάλιση.

Το Ασφαλιστικό είναι η ζωή μας! Δε θα αφήσουμε να μας την κλέψουν!

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...