Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλά για πρωτοφανή ενεργειακή κρίση αφήνοντας στο απυρόβλητο τις αιτίες

Πηγή: EUROKINISSI

Στο απυρόβλητο άφησε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τις αιτίες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που κάνουν το βίο αβίωτο των λαϊκών οικογενειών.

Κατά την επίσκεψή του στην Ανατολική Αττική ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας και μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση» και πιθανολόγησε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος προφανώς εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο που προκαλούν ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για τη στρατηγική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, για την απολιγνιτοποίηση και την «πράσινη» μετάβαση με χρησιμοποίηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή. 

Επανέλαβε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε, ως κεντρική κυβέρνηση, τις σχετικές εφεδρείες για να εξακολουθούμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κυβερνητικούς φορείς», που ως προς τον λαό είναι επί της ουσίας επιδόματα τύπου pass που βγαίνουν από την τσέπη του φορολογούμενου. Επιπλέον σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος για αυτό κάθε τόσο η κυβέρνηση αναγκάζεται να ανακοινώσει και νέα …pass. 

Σε σύσκεψη με τους δημάρχους Ανατολικής Αττικής ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «τα χρήματα τα οποία διατέθηκαν στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασαν κατά πολύ πόρους οι οποίοι είχαν εκταμιευθεί την προηγούμενη δεκαετία», αν και γνωρίζει ότι η υποχρηματοδότηση των δήμων σε σχέση με τις αρμοδιότητες που τους έχουν δοθεί είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. 

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «φαίνεται να λείπει από την Ανατολική Αττική ένα master plan, ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα καλύπτει όλα τα επίπεδα της συζήτησης ως προς τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είτε σε εθνικό, είτε σε περιφερειακό, είτε σε τοπικό επίπεδο».

Μίλησε και για τις βουλευτικές εκλογές, ισχυριζόμενος πως «συνιστά ελληνικό παράδοξο να θεωρείται εκλογικός αιφνιδιασμός η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό θα γίνει όμως». Πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό και έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας για να υλοποιήσουμε το έργο μας, είτε μιλάμε για θεσμικές παρεμβάσεις, είτε μιλάμε κυρίως για την έναρξη, τη συνέχιση και την ολοκλήρωση σημαντικών έργων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

Για παρεμβάσεις περίπου 2 δισ. ευρώ στην Ανατολική Αττική μίλησε ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης.

Είπε ότι «προχωράμε σε οδικά έργα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ και σιδηροδρομικά έργα 700 εκατ. ευρώ. Τα επόμενα χρόνια η Αττική Οδός θα φτάνει σε Ραφήνα και Λαύριο, ενώ τα δύο σημαντικά αυτά λιμάνια θα συνδέονται μέσω του προαστιακού σιδηροδρόμου με το υπόλοιπο δίκτυο, προσφέροντας καλύτερες και ασφαλέστερες μετακινήσεις, ανοίγοντας, παράλληλα, τον δρόμο για την ουσιαστική αξιοποίηση της δυναμικής των δύο λιμανιών».

Μίλησε ακόμα και για αντιπλημμυρικά έργα ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ με τα οποία όπως είπε «διευθετούμε δεκάδες ρέματα και θωρακίζουμε περιοχές όπως η Ραφήνα, ο Μαραθώνας και η Νέα Μάκρη από πλημμυρικά φαινόμενα». Είναι σε εξέλιξη, είπε, «το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα έργων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, που ανέρχεται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...