Ο λαός της Αττικής στον αγώνα για υποδομές και μέτρα προστασίας της ζωής του

Διανομέας με τα πόδια στα χιόνια

Στους δρόμους του αγώνα μεταφέρονται το ερχόμενο Σάββατο η οργή και η απόγνωση του λαού της Αττικής για το νέο έγκλημα που ζει από προχτές, με το μεγαλύτερο αστικό κέντρο να μετατρέπεται σε παγίδα χιονιού λόγω των τραγικών ελλείψεων σε έργα ουσιαστικής προστασίας και της επιχειρηματικής δράσης, της εμπορευματοποίησης κρίσιμων υποδομών για τη ζωή του.

Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 11.30 π.μ. στο Σύνταγμα, με δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις να σημαίνουν τον ξεσηκωμό για να πλημμυρίσει το κέντρο, να πάρει σάρκα και οστά το «δεν πάει άλλο» που όλοι οι εργαζόμενοι της Αττικής συζητάνε αυτές τις μέρες.

Στη συγκέντρωση θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τα σωματεία και οι φορείς που καλούν στην κινητοποίηση, με την οποία θα ενώσουν και τις φωνές τους με τους εργαζόμενους που θα καταφθάνουν με κάθε μέσο από την Πάτρα, θέτουν στο επίκεντρο τα αιτήματά τους για άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στις υποδομές, μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με επαρκή χρηματοδότηση και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό, η παράλυση των αστικών συγκοινωνιών, η μετατροπή ακόμα και των κεντρικών οδικών αρτηριών σε παγοδρόμια, οι πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που άφησαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση μεγάλο μέρος της Αττικής, είναι μερικές από τις ψηφίδες της πραγματικότητας που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες, προκαλώντας τη λαϊκή αγανάκτηση.

Παράλληλα, εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν σε χώρους δουλειάς, δέχθηκαν πιέσεις και εκβιασμούς από την εργοδοσία για να φτάσουν στο πόστο τους, αντιμετώπισαν την προσπάθεια των εταιρειών να «ροκανίσουν» μεροκάματα, ρεπό και άδειες, τα δε σωματεία θέτουν στο επίκεντρο και την ανάγκη να μη χαθεί ούτε ένα μεροκάματο.

Ακραίο φαινόμενο είναι η αντιλαϊκή πολιτική

«Οι εργαζόμενοι στους χώρους της Τοπικής Διοίκησης είδαμε από “πρώτο χέρι” αυτό που διαπιστώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, τη γύμνια του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που κάλεσε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να πάρουν αποφάσεις μαζικής συμμετοχής. Οπως τονίζει, «γι’ αυτήν την εξοργιστική πραγματικότητα δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακραία αντιλαϊκή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Γιατί έργα σύγχρονα και αναγκαία που έχει ανάγκη ο λαός μας σήμερα για να προστατευτεί και να ζήσει με ασφάλεια δεν αποδίδουν τα κέρδη που θέλουν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και λοιποί μεγαλοεπιχειρηματίες».

Δεν επιτρέπουμε να «παίζουν» με τη ζωή και την ασφάλειά μας

Τον εγκλωβισμό εργαζομένων στο αεροδρόμιο, στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα, σε επισιτιστικές επιχειρήσεις και εργοστάσια στη βιομηχανική ζώνη στο Κορωπί, αλλά και στην Αττική Οδό στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν σπίτι τους, υπενθυμίζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, καλώντας στο συλλαλητήριο του Σαββάτου. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν «στα μαγαζιά ή τις επιχειρήσεις για να δουλέψουν την επόμενη μέρα», ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν αποδέκτες των συστάσεων της εργοδοσίας να πάνε «με τα πόδια» για δουλειά μέσα στον χιονιά, ή να δουλέψουν υπερωρίες για να «βγει η δουλειά». «Τα αποτελέσματα της πολιτικής που υποτάσσει τις ανάγκες μας στη λογική του “κόστους – οφέλους” και της εμπορευματικής δράσης σε κρίσιμους τομείς (Ενέργεια, νερό, μεταφορές, δήμοι, υποδομές) τα βιώνουμε και είναι οδυνηρά. Αυτό το κράτος δεν είναι δικό μας. Δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντά μας. Είναι η ίδια πολιτική που μας στέλνει τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος, που θέλει τα σπίτια μας χωρίς νερό και θέρμανση στις φυσικές καταστροφές, η ίδια πολιτική που θέλει την Ανατολική Αττική χωρίς Γενικό Δημόσιο Νοσοκομείο και με υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας», αναφέρει.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων

Το κάλεσμα σε σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς για τη συγκέντρωση του Σαββάτου θέτει στο επίκεντρο τις εξής διεκδικήσεις:

— Αμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με επαρκή χρηματοδότηση, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

— Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία του λαού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές, για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους.

— Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες.

— Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...