Ο Λαβρόφ θα συζητήσει τις απειλές των ΗΠΑ για την APAC στη Σύνοδο Κορυφής της Πνομ Πενχ στην Ανατολική Ασία

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συμμετάσχει στη 17η Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη το Σάββατο και την Κυριακή.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο κορυφής. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, θα έχει αρκετές διμερείς επαφές και συναντήσεις.

Από την Καμπότζη, ο Λαβρόφ θα ταξιδέψει στο Μπαλί ως επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας για τη σύνοδο κορυφής της G20.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Ασίας, η ρωσική πλευρά σκοπεύει να συζητήσει λεπτομερώς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτές είναι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των συμμάχων τους να ανατρέψουν την ισορροπία του υπάρχοντος συστήματος διακρατικών σχέσεων που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και η φιλοδοξία τους «να φέρουν μια συγκρουσιακή κατάσταση στην Ασία για να πάρουν τον έλεγχο».

Η Ρωσία βλέπει επίσης «επικίνδυνες τάσεις» στο γεγονός ότι οι στρατιωτικές και στρατιωτικο-τεχνολογικές δομές του ΝΑΤΟ «κυριολεκτικά εισβάλλουν» στην περιοχή, ενισχυόμενες με το στρατιωτικό δυναμικό των συμμάχων της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της συμμαχίας AUKUS (Αυστραλία, Βρετανία και ΗΠΑ). Ο Λαβρόφ τόνισε επανειλημμένα ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα γίνει μια νέα «γραμμή άμυνας» του ΝΑΤΟ.

Την παραμονή της συνόδου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι η ρωσική πλευρά θεωρεί αυτόν τον χώρο ως «σημαντικό στοιχείο της πολυπολικής αρχιτεκτονικής της περιφερειακής ασφάλειας με δυνατότητα ανάπτυξης αμοιβαία επωφελούς πολυμερούς συνεργασίας». «Η Ρωσία υποστηρίζει πάντα ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Ασίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα αναπτυξιακά ζητήματα που σχετίζονται με κάθε χώρα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι οι ρωσικές προτάσεις για την έναρξη ενός μηχανισμού συλλογικής αντίδρασης στις απειλές πανδημίας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Ασίας.

Η Μόσχα πρότεινε επίσης την ιδέα της αξιοποίησης του δυναμικού της τουριστικής βιομηχανίας για την από κοινού αναζήτηση οδών που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάκαμψη των κρατών μελών με το επόμενο βήμα να είναι μια συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των τουριστικών φορέων.

Η Ζαχάροβα σημείωσε επίσης ότι η ASEAN, ο πυρήνας της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Ασίας, υποστήριξε τις προτάσεις της Ρωσίας για τη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των εθελοντικών κινημάτων των κρατών μελών.

Η ρωσική πλευρά χαιρετίζει το ενδιαφέρον της ASEAN για την ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης με άλλες εποικοδομητικά προσανατολισμένες συμμαχίες του ευρασιατικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). “Υποστηρίζουμε την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα της SCO Zhang Ming στις εκδηλώσεις της ASEAN στην Πνομ Πενχ. Οι επαφές της ASEAN με αυτήν τη δομή της επιτρέπουν να θέσει τα θεμέλια για την οικοδόμηση ηπειρωτικής συνεργασίας με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για τις χώρες μας”, σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...