Ο Μάρτης έκλεισε με 40.000 απολύσεις και 100.000 λιγότερες προσλήψεις από πέρυσι

Εργάτης στη ζέστη
Φώτο Αρχείου / Εργάτης στη ζέστη / EUROKINISSΙ / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Μάρτης δεν καταγράφηκε μόνο ως ο μήνας που 40.000 περισσότεροι εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά, σε σχέση με πέρυσι, αλλά και ως ο μήνας που βρήκαν δουλειά 100.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019! Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», πέρσι τον Μάρτη οι προσλήψεις ήταν 202.157, ενώ φέτος μόλις 103.200.

Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που αυτήν την περίοδο απορροφούνταν στον Τουρισμό, έμειναν φέτος χωρίς μεροκάματο στην έναρξη της σεζόν και είναι αμφίβολο αν θα έχουν δουλειά για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Την ίδια τάση αναμένεται να καταγράφουν τα στοιχεία και των επόμενων μηνών (Απρίλης, Μάης), όπου γινόταν κατά κανόνα η μεγάλη πλειοψηφία των προσλήψεων για την τουριστική περίοδο. Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, η «επόμενη μέρα» της κρίσης είναι ήδη εδώ και οι συνέπειες της ανεργίας που αυξάνει βαραίνουν ήδη τις πλάτες τους.

Αν μάλιστα τα στοιχεία αυτά συνδυαστούν με τις στατιστικές που προειδοποιούν ότι ένα νοικοκυριό κινδυνεύει να κατρακυλήσει στα σκαλοπάτια της ένδειας αν μείνει χωρίς μεροκάματο έστω και για δυο μήνες, επιβεβαιώνεται ότι η κατάσταση στην οποία διαβιοί η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων είναι οριακή και ότι ποτέ δεν είδαν τα «καλά» της ανάπτυξης, όπως τους υπόσχονταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι. Για όλους αυτούς, η πάλη με το σύνθημα «πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά» αποκτά ακόμα πιο επείγοντα χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα...