Ο Μπάιντεν απειλεί τη Ρωσία εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει διεθνείς συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει χημικά ή πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στο CBS που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Ο Αμερικανός ηγέτης ρωτήθηκε για το τι θα έλεγε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «αν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει χημικά ή πυρηνικά όπλα». “Μην το κάνεις. Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου που δεν μοιάζει με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, απάντησε ο Μπάιντεν.

Όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: “Νομίζετε ότι θα σας έλεγα αν ήξερα ακριβώς τι θα ήταν; Φυσικά, δεν θα σας το πω. Θα έχει συνέπεια. Θα γίνει πιο παρίας στον κόσμο από ποτέ. Και ανάλογα με την έκταση του τι κάνουν θα καθοριστεί ποια απάντηση θα υπάρξει.”

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Πυρηνικών Όπλων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Τροφίμοφ απέρριψε ως «εντελώς αβάσιμες και απαράδεκτες κατηγορίες κατά της Ρωσίας που φέρεται να απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ιδιαίτερα στην Ουκρανία». Δεν απέκλεισε ότι αυτό γίνεται «εσκεμμένα, για να ενταθεί η αντιρωσική υστερία». Ο διπλωμάτης επανέλαβε ότι η Ρωσία υποθετικά επιτρέπει «τη χρήση πυρηνικής απάντησης αποκλειστικά για να απαντήσει στην επιθετικότητα με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ή για να απαντήσει στην επιθετικότητα χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα εάν απειλείται η ύπαρξη του ίδιου του κράτους». Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι «κανένα από αυτά τα υποθετικά σενάρια δεν έχει σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία». Η Μόσχα θεωρεί ότι “και τα πέντε κράτη με πυρηνικά όπλα παραμένουν προσηλωμένα στο αξίωμα για την αποτροπή πυρηνικού πολέμου που επιβεβαιώθηκε από αυτά σε κοινή δήλωση ανώτατου επιπέδου τον Ιανουάριο”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...