Ο Μπάιντεν ελπίζει ότι η Ρωσία να είναι έτοιμη να συζητήσει την ανταλλαγή κρατουμένων μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν - ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν πως η Ρωσία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί πιο σοβαρά μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων μετά τις αμερικανικές εκλογές.

«Ελπίζω, τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, ο κ. Πούτιν να μπορέσει να συζητήσει μαζί μας και να είναι πρόθυμος να μιλήσει πιο σοβαρά για την ανταλλαγή κρατουμένων. Αυτή είναι η πρόθεσή μου. Είχαμε αρκετές συζητήσεις μέχρι στιγμής. Είμαι αισιόδοξος ότι τώρα που τελείωσαν οι εκλογές μας υπάρχει μια προθυμία να διαπραγματευτούμε πιο συγκεκριμένα», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν μπορούσε να διευκρινίσει ποιους «εναλλακτικούς πιθανούς τρόπους προώθησης» που σχετίζονται με την ανταλλαγή κρατουμένων είχε προτείνει η Ουάσιγκτον στη Ρωσία και πώς απάντησε η Ρωσία, είπε: «Ναι, μπορώ αλλά δεν θα το κάνω».

«Δεν θα ήταν σοφό να το κάνουμε για να δούμε αν θα προχωρήσουν», σημείωσε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει «εναλλακτικούς πιθανούς τρόπους προόδου» στην ανταλλαγή κρατουμένων και ότι η Ουάσιγκτον έχει υποβάλει πρόταση για τη διευθέτηση της κατάστασης με τους Brittney Griner και Paul Whelan.

Νωρίτερα, η Ουάσιγκτον πρότεινε στη Μόσχα να ανταλλάξει τον Ρώσο επιχειρηματία Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ με κατηγορίες για εμπορία όπλων για τους Γκρίνερ και Πολ Γουίλαν. Η ανταλλαγή κρατουμένων ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στα τέλη Ιουλίου. Η ρωσική πλευρά δήλωσε μετά τις συνομιλίες ότι ο Λαβρόφ συνέστησε στον Αμερικανό ομόλογό του να επιστρέψουν οι πλευρές σε «ήσυχη διπλωματία» για αυτό το θέμα. Αργότερα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές, ότι η Μόσχα είχε προτείνει να συμπεριληφθεί ένας άλλος Ρώσος υπήκοος που εκτίει ποινή φυλάκισης σε δυτική χώρα στην πιθανή συμφωνία ανταλλαγής.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...