Ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει τη δημιουργία μιας συμμαχίας χωρών αποφασισμένων να αντιμετωπίσουν τη Μόσχα

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής συμμαχίας ως εναλλακτική λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε την Πέμπτη η Corriere della Sera, επικαλούμενη πηγές.

Η νέα συμμαχία θα έχει τη Μεγάλη Βρετανία ως ηγέτη της και θα περιλαμβάνει την Ουκρανία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καθώς και πιθανώς την Τουρκία αργότερα, ανέφεραν οι πηγές στην ιταλική εφημερίδα. Σύμφωνα με αυτούς, η βρετανική πρωτοβουλία θα συνεπαγόταν μια συμμαχία χωρών που θέλουν την εθνική τους κυριαρχία, φιλελεύθερες στην οικονομία και αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές της Μόσχας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μοιράστηκε για πρώτη φορά την ιδέα του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο στις 9 Απριλίου, ανέφερε η εφημερίδα, ωστόσο το Κίεβο ούτε απέρριψε την πρόταση ούτε την υποστήριξε. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Ζελένσκι μπορεί να λάβει σοβαρά υπόψη την πρωτοβουλία του Τζόνσον εάν η ΕΕ δεν αναγνωρίσει το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ κατά τη συνάντηση των ηγετών της στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...