Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νότιας Οσετίας αναμένει το σημάδι της Μόσχας για δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία

Τσχινβάλι, πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας

Δημοψήφισμα για την ένταξη της Νότιας Οσετίας στη Ρωσία μπορεί να διεξαχθεί μόλις η Μόσχα καταστήσει σαφές ότι έχει έρθει η ώρα, δήλωσε ο Άλαν Γκαγκλόγιεφ, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Νότια Οσετία, σε συνέντευξή του στο TASS.

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η θέση μου είναι η εξής: δεν είναι μια μονομερής διαδικασία. Σήμερα, μπορούμε να δούμε ότι ο στρατηγικός μας εταίρος, η Ρωσική Ομοσπονδία, αντιμετωπίζει γεωπολιτικά ζητήματα, διεξάγοντας μια ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία για την εξάλειψη των νεοναζιστών» επεσήμανε.

«Πρέπει να καταλάβουμε τον στρατηγικό μας εταίρο. Μόλις υπάρξει ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα, σίγουρα θα κάνουμε δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

Ο Γκαγκλόγιεφ σημείωσε ότι οι ηγέτες της Νότιας Οσετίας είχαν αντιληφθεί ότι η ενσωμάτωση της δημοκρατίας με τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή της. «Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι μια μονομερής διαδικασία. Όχι πολύ καιρό πριν, ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Ανατόλι Μπιμπίλοφ ανακοίνωσε τις σκέψεις του για δημοψήφισμα. Από την πλευρά μας, ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας. Η Νότια Οσετία διεξήγαγε αρκετές ψηφοφορίες, ο λαός έχει πει τη γνώμη του, αλλά εάν υπάρχει ανάγκη για άλλο ένα δημοψήφισμα, σίγουρα θα το κάνουμε», τόνισε ο Γκαγκλόγιεφ.

Ο Μπιμπίλοφ δήλωσε στις 30 Μαρτίου ότι η χώρα θα λάβει νομικά μέτρα για να ενταχθεί στη Ρωσία στο εγγύς μέλλον. Στις 8 Μαΐου, η Νότια Οσετία διεξήγαγε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στους οποίους συμμετείχαν ο απερχόμενος πρόεδρος Ανατόλι Μπιμπίλοφ και ο αρχηγός του κόμματος Νύκχας Άλαν Γκαγκλόγιεφ. Με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων, ο Γκαγκλόγιεφ προηγείται με 54,2% των ψήφων, ενώ ο Μπιμπίλοφ έχει συγκεντρώσει το 43,3%.

Δείτε ακόμα...