Ο ΟΗΕ εξαίρεσε τη Σ. Αραβία από τη «μαύρη λίστα» για τα παιδιά στις ένοπλες συρράξεις

Η πιο πρόσφατη έκθεση για τα παιδιά στις ένοπλες συρράξεις που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς το παράρτημά της με τον κατάλογο χωρών και οργανώσεων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών, δεν συμπεριλαμβάνει πλέον τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη.

«Στην Υεμένη, η συμμαχία θα αποσυρθεί (από τον κατάλογο του παραρτήματος) για τους σκοτωμούς και τους ακρωτηριασμούς (παιδιών), μετά τη μεγάλη και συνεχή μείωση (των εγκλημάτων αυτών) σε αεροπορικές επιδρομές και την υπογραφή συμφωνίας-πλαισίου τον Μάρτιο του 2019» που έχει σκοπό να αποφεύγονται, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση αυτή του ΓΓ του ΟΗΕ. Η συμμαχία υπό τη διοίκηση του σουνιτικού βασιλείου επενέβη τον Μάρτιο του 2015 για να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ, έχει επιφέρει αντιδράσεις, ανάμεσά τους και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου ισχυρίζεται ότι η απόφαση αυτή αψηφά «τις αποδείξεις του ίδιου του ΟΗΕ για τη συνέχιση κατάφωρων παραβιάσεων με θύματα παιδιά» στην Υεμένη.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, διαπερνούν τον ΟΗΕ αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ορισμένων εκ των οποίων ο ρόλος τους και κατά το παρελθόν αποκάλυπτε τη στενή σχέση τους με διεθνή καπιταλιστικά ιδρύματα, κυρίως των ΗΠΑ. Όλοι κατά βάση στέκονται στο αποτέλεσμα, που συχνά χρησιμοποιείται για τα συμφέροντα άλλων μονοπωλίων ή αστικών τάξεων. Κανείς δεν θίγει την ουσία, την βάση αυτών των κοινωνικών προβλημάτων, που είναι ο καπιταλισμός, οι εμφύλιοι πόλεμοι που προκαλούνται ανάμεσα σε εγχώρια τμήματα της αστικής τάξης, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πάντα σε συνεργασία με εγχώριες αστικές δυνάμεις. Η προσφυγιά, ο πόνος της πείνας, της βίας, δεν είναι ουδέτερος, δεν είναι πάνω από τους υλικούς όρους της ζωής. Είναι το αποτέλεσμα της διαμάχης ανάμεσα στα μονοπώλια για τον έλεγχο των αγορών, για το κέρδος, για την διασφάλιση της εξουσίας τους.

Φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση που ο ΟΗΕ λειτουργεί έτσι. Θυμίζουμε ότι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τη γη, έχουν διεξαχθεί με τη “βούλα” του Οργανισμού, στο όνομα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ένας Οργανισμός, που διέπεται από την ίδρυσή του από καπιταλιστικά κράτη. Η εποχή που ο ρόλος της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών ήταν σημαντικός, έχει παρέλθει, δείχνοντας πώς και σε αυτό το επίπεδο, επιδρούσε θετικά ο σοσιαλισμός υπέρ των δικαιωμάτων των λαών.

ag

Δείτε ακόμα...