Ο Πομπέο έγινε ο πρώτος Αμερικανός ΥΠΕΞ που επισκέφτηκε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Πομπέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αθήνα
Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο / Πηγή: Eurokinissi

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έγινε ο πρώτος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που επισκέφθηκε ισραηλινό οικισμό στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης. Και μάλιστα ανακοίνωσε την απόφασή του να χαρακτηρίσει ως προερχόμενες από το Ισραήλ τις εξαγωγές που προέρχονται από τους οικισμούς αυτούς.

«Όλοι οι παραγωγοί στις ζώνες όπου το Ισραήλ ασκεί την εξουσία του (…) θα πρέπει να γράφουν στα προϊόντα τους “Ισραήλ”, “Προϊόν του Ισραήλ” ή “Κατασκευασμένο στο Ισραήλ”, όταν θα το εξαγάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του λίγο μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον αμπελώνα Ψαγκότ, ο οποίος βρίσκεται σε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Όπως είχαν δηλώσει στις 16 Νοεμβρίου τέσσερις ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, οι οδηγίες της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης των Δημοκρατικών ήταν τα προϊόντα των οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να φέρουν την ετικέτα «Κατασκευασμένο στη Δυτική Όχθη».

Οι ισραηλινοπαλαιστινιακές συμφωνίες του Όσλο στα χρόνια του 1990 είχαν διαιρέσει τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχεται από το Ισραήλ, σε τρεις ζώνες A, B και C. Οι δύο πρώτες αποτελούν το 40% του εδάφους και τίθενται κυρίως υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Η ζώνη C βρίσκεται υπό τον στρατιωτικό και διοικητικό έλεγχο του Ισραήλ, αλλά με την προοπτική να μεταβιβασθεί στους Παλαιστινίους στο πλαίσιο μιας οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας, αναφέρεται στις συμφωνίες αυτές.

Για το Ισραήλ, η «Ζώνη C», που περιλαμβάνει το μεγάλο μέρος των αγροτικών εκτάσεων της κοιλάδας του Ιορδάνη και το σύνολο των οικισμών, δεν είναι «παλαιστινιακό» έδαφος, αλλά «διαφιλονικούμενο», διότι -όπως επικαλείται – δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμιά συμφωνία οριστική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς.

Η νέα αμερικανική προσέγγιση «αναγνωρίζει ότι οι παραγωγοί της ζώνης C επιχειρούν υπό το διοικητικό και νομικό πλαίσιο του Ισραήλ και ότι τα προϊόντα τους πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια», δήλωσε ο Πομπέο.

Αυτή η αλλαγή μοιάζει ακόμη να σημαίνει ότι τα προϊόντα των παλαιστινίων αγροτών που ζουν στη «Ζώνη C» θα φέρουν επίσης την ετικέτα «Ισραήλ». Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος από χθες, Τετάρτη, μέχρι και αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιεί αποχαιρετιστήρια περιοδεία στο Ισραήλ, δήλωσε εξάλλου πως τα προϊόντα που προέρχονται από τις ζώνες Α και Β θα πρέπει να φέρουν την ετικέτα «Δυτική Όχθη» Και αυτά από τη λωρίδα της Γάζας την ετικέτα «Γάζα». «Η Γάζα και η Δυτική Όχθη είναι πολιτικά και διοικητικά χωριστά εδάφη και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια», πρόσθεσε ο Πομπέο.

Παλαιστίνοι: Απόφαση που περιφρονεί κατάφωρα το διεθνές Δίκαιο

«Η απόφαση αυτή περιφρονεί με κατάφωρο τρόπο το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

«Δεν θα επιτρέψει να νομιμοποιηθούν οι ισραηλινοί οικισμοί, οι οποίοι αργά ή γρήγορα θα εξαφανισθούν», υπογράμμισε ο Αμπού Ρουντέινα και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει πράξη τις αποφάσεις της»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...