Ο πρόεδρος του Καζακστάν προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή του συντάγματος της χώρας

Πηγή: Sputnik

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας.

«Πιστεύω ότι οι συνταγματικές αλλαγές μέσω της λαϊκής ψηφοφορίας θα καταστήσουν απόλυτα ξεκάθαρη τη βούληση του λαού», επεσήμανε σε συνεδρίαση της Συνέλευσης του Λαού του Καζακστάν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Τοκάγιεφ, «ένα δημοψήφισμα θα επιτρέψει σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν άμεσα στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της χώρας και θα ενισχύσει επίσης μια πολιτική που στοχεύει στον πλήρη εκδημοκρατισμό της χώρας και στην οικοδόμηση ενός νέου Καζακστάν».

Ο πρόεδρος του Καζακστάν σημείωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένας σημαντικός δημοκρατικός θεσμός, αλλά το Καζακστάν διεξήγαγε για τελευταία φορά το 1995, όταν είχε εγκριθεί το τρέχον σύνταγμα.

“Έχω ξεκινήσει θεμελιώδεις συνταγματικές τροποποιήσεις που θα αλλάξουν ριζικά το πολιτικό σύστημα της χώρας. Περνάμε σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, ένα νέο μοντέλο αλληλεπίδρασης μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας”, εξήγησε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι μια ομάδα εργασίας έχει ετοιμάσει τροπολογίες σε 33 άρθρα του Συντάγματος.

Νομοσχέδιο για την εισαγωγή συνταγματικών τροποποιήσεων κατατέθηκε στο Συνταγματικό Συμβούλιο που θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του. Οι τροπολογίες περιορίζουν ιδιαίτερα τις προεδρικές εξουσίες, ενισχύουν τον ρόλο του κοινοβουλίου και των τοπικών νομοθετικών σωμάτων και επανασυστήνουν το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...