Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας ζητάει Leopard 2 από την Γερμανία

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ κάλεσε τη Γερμανία να εφοδιάσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του με σύγχρονα κύρια άρματα μάχης, για τις βοηθήσει να αποκρούσουν την εισβολή της Ρωσίας.

Ο κ. Σμίχαλ είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων ενόψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο το σαββατοκύριακο.

Το Κίεβο αναμένει από τις ΗΠΑ να του προμηθεύσουν άρματα μάχης Abrams και από τη Γερμανία Leopard 2 για να χρησιμοποιηθούν στα πεδία της μάχης, πρόσθεσε.

Η προμήθεια σύγχρονων κύριων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) απευθείας από τη Γερμανία στην Ουκρανία παραμένει ταμπού για το Βερολίνο, καθώς οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη οποιαδήποτε επέμβαση σε συρράξεις στο εξωτερικό.

Δεν έχουν παραδοθεί σύγχρονα κύρια άρματα μάχης στην Ουκρανία από κανένα άλλο κράτος-μέλος του NATO.

Ο κ. Σμίχαλ αναμένεται στο Βερολίνο αύριο Σάββατο. Θα τον υποδεχθεί ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεθαύριο Κυριακή.

Θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Ουκρανός πολιτικός που θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Γερμανίας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...