Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Την αποσύνδεση δύο μονάδων του υπό ρωσική κατοχή πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, από το ουκρανικό σύστημα ενέργειας, ανακοίνωσε η διορισμένη από την Μόσχα διοίκηση της επαρχίας.

Σύμφωνα με δήλωση του Γεβγένι Μπαλίτσκι, η αποσύνδεση έγινε λόγω μιας πυρκαγιάς που προκλήθηκε μετά από χτύπημα των ουκρανικών στρατευμάτων, στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα καλώδια σύνδεσης.

Σύμφωνα με την δήλωση του Μπαλίτσκι, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο ένας αντιδραστήρας τέθηκε και πάλι σε λειτουργία, ενώ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και για να λειτουργήσει και ο δευτερος αντιδραστήρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηλεκτροδότηση όλων των πόλεων και περιοχών της επαρχίας, καθώς και της Χερσώνας και της Κριμαίας, έχει ήδη αποκατασταθεί.

Ο Μπαλίτσκι δεν ξεκαθαρίζει αν αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στις Ουκρανικές περιοχές.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης «αποσυνδέθηκε πλήρως για πρώτη φορά στα χρονικά από το δίκτυο ενέργειας», αναφέρει η ουκρανική Energoatom, κατηγορώντας ως υπαίτιους τους «Ρώσους «εισβολείς».

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti», μετέδωσε ότι ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού, έπειτα από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που καταγράφηκαν μετά από ουκρανική επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ria Novosti

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...