Ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να «προσπαθεί» να περικυκλώσει την Μπαχμούτ

Βομβαρδισμένο κτίριο στο Ντονέτσκ

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν την πόλη Μπαχμούτ, επίκεντρο του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο ουκρανικός στρατός, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι απώθησε νέες επιθέσεις.

Στην καθημερινή ενημέρωσή του το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανέφερε πως παρεμποδίστηκαν “τουλάχιστον 130 επιθέσεις του εχθρού” στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σε πολλούς τομείς του μετώπου, κυρίως στις πόλεις Κουπιάνσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ και Αβντίιβκα.

“Ο εχθρός συνεχίζει τις προσπάθειες περικύκλωσης της πόλης Μπαχμούτ”, συνέχισε, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Χωριά βόρεια και δυτικά του Μπαχμούτ δέχθηκαν επίθεση, δήλωσε χθες Σάββατο στο CNN ο Σέρχιι Τσερεβάτιι, εκπρόσωπος του ανατολικού τομέα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα είχε δηλώσει πως η κατάσταση στο Μπαχμούτ είναι “δύσκολη αλλά υπό έλεγχο”.

Η μάχη για το Μπαχμούτ, μια βιομηχανική πόλη με στρατηγική σημασία, μαίνεται από το καλοκαίρι. Η πόλη έγινε σύμβολο καθώς βρίσκεται στο κέντρο των μαχών ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς εδώ και μήνες.

Ο ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός Βάγκνερ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο Μπαχμούτ, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι έχει “περικυκλώσει ουσιαστικά” την πόλη και κάλεσε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διατάξει την υποχώρηση των στρατευμάτων του.

Χθες το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) παραδέχθηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν θέσεις στο Μπαχμούτ οι οποίες μπορεί να τους επιτρέψουν να παρακάμψουν ορισμένες ουκρανικές άμυνες.

“Οι Ρώσοι μπορεί να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ, όμως η ουκρανική διοίκηση έδωσε το σήμα ότι θα προτιμούσε να υποχωρήσει παρά να διακινδυνεύσει την περικύκλωση”, εκτίμησε η πηγή αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...