Ο Τοκάγεφ δηλώνει ότι η συνταγματική τάξη αποκαθίσταται – Συνεχίζεται η εξέγερση και η αιματηρή καταστολή

Αλμάτι, Καζακστάν
Αλμάτι, Καζακστάν

Από το βράδυ της Πέμπτης αναπτύσσονται στο Καζακστάν στρατιωτικές δυνάμεις από τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες, μετά από αίτημα του προέδρου Τοκάγεφ, για να συμπράξουν στην καταστολή των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά πόλεις. Εντωμεταξύ συνεχίζονται και οι διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία και στα άλλα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, που μαστίζουν τη χώρα, 30 χρόνια μετά την αντεπαναστατική ανατροπή και τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ότι στέλνει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καζακστάν και ότι αρκετές μονάδες εκτελούν ήδη τα καθήκοντά τους στη χώρα.

Ομάδες προκάλυψης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έχουν ήδη φτάσει στο Καζακστάν και η ανάπτυξη 2.500 δυνάμεων αερομεταφερόμενων και ειδικών επιχειρήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον CSTO, οι δυνάμεις του θα φρουρούν στρατιωτικές βάσεις, ενώ αξιωματούχος του οργανισμού ισχυρίστηκε στο Sputnik ότι δεν θα συμμετέχουν στην άμεση αντιμετώπιση των ταραχών καθώς «το έργο επιβολής του νόμου και αστυνόμευσης θα εξακολουθήσει να διεξάγεται αποκλειστικά από τις τοπικές δυνάμεις του Καζακστάν».

Σημειώνεται πως στον CSTO συμμετέχουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν.

Την ίδια ώρα η εξέγερση και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, παρά την ένταση της καταστολής. Διαδηλωτές προσπάθησαν στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή να καταλάβουν την Ακαδημία Συνοριοφυλακής στο Αλμάτι, ενώ στο κέντρο της πόλης σημειωνόταν διαρκής ανταλλαγή πυροβολισμών λαμβάνει χώρα στο κεντρικό Αλμάτι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sputnik.

Τοκάγεφ: Η συνταγματική τάξη αποκαθίσταται

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τόνισε σήμερα ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χώρα της κεντρικής Ασίας, όπου μαίνονται αιματηρές ταραχές εδώ και ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Ο Τοκάγεφ μίλησε για «τρομοκράτες» που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, χωρίς να δώσει στοιχεία, ενώ αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα αργότερα σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...