Ο Τουρκικός Τύπος: 29 – 30 Μαρτίου

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Οι αντιπροσωπείες Ρωσίας-Ουκρανίας συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη

Η συνάντηση ξεκίνησε μετά την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις συνομιλίες παρευρέθηκε και ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου,ο Ερντογάν εξέφρασε την ευχαρίστησή του να φιλοξενεί τις αντιπροσωπείες και να συνεισφέρει στις προσπάθειές τους για την εδραίωση της ειρήνης σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, και συνέχισε ως εξής:

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η κρίση, κάναμε ειλικρινείς προσπάθειες σε κάθε επίπεδο για να την αποτρέψουμε. Προσωπικά, έχω πραγματοποιήσει εντατική διπλωματική εργασία με πολλούς συναδέλφους μου και ιδιαίτερα με τους αξιότιμους αρχηγούς των κρατών σας.Σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες που έχουμε λόγο,κρατήσαμε μια στάση προστασίας των δικαιωμάτων,των νόμων και των ευαισθησιών και των δύο πλευρών. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν χαμένοι από μια δίκαιη ειρήνη. Η παράταση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Δηλώνοντας ότι είναι στα χέρια των μερών να σταματήσουν αυτή την τραγωδία, ο πρόεδρος είπε:

Πιστεύω ότι δεν θα διστάσετε να πάρετε την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της ειρήνης. Η Τουρκία δεν έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε διευκολύνσεις όταν το ζητήσετε και όσο χρειαστεί. Η πρόοδός σας στις διαπραγματεύσεις θα επιτρέψει επίσης το επόμενο στάδιο, την επαφή σε επίπεδο ηγετών. Είμαστε επίσης έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μια τέτοια συνάντηση.

Κάνοντας δηλώσεις στον ουκρανικό τύπο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο σύμβουλος της προεδρίας της Ουκρανίας Μιχαήλ Ποντόλιακ είπε:
Το θέμα κλειδί είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για τις διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία. Μόνο με μια τέτοια συμφωνία μπορούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο με βάση και τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Στην ημερήσια διάταξη ήταν και το θέμα της συμπεριφοράς ενάντια στους αιχμάλωτους πολέμου.Και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρούν τους κανόνες του πολέμου.


Ο σύμβουλος του Πούτιν Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης είπε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε και η κακή συμπεριφορά κατά των Ρώσων αιχμαλώτων στρατιωτών και συνέχισε ως εξής:
Η ουκρανική πλευρά υποσχέθηκε ότι θα λάβει τα πιο σκληρά μέτρα εναντίον αυτών που επέτρεψαν αυτά τα εγκλήματα πολέμου,εάν αυτοί συλληφθούν.

Σε δήλωση μετά το τέλος της συνάντησης, η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι οι συναντήσεις με την ουκρανική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη ήταν εποικοδομητικές. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Αρακχάμια, είπε ότι θέλουν να δουν τις οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, ως εγγυήτριες χώρες. Ο δε Ουκρανός διαπραγματευτής Ποντόλιακ δήλωσε: “Τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είναι επαρκή για μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...