Ο τουρκικός Τύπος για την εκλογή Μπάιντεν

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Ο τουρκικός τύπος των τελευταίων ημερών ήταν γεμάτος αναλύσεις και γνώμες αναφορικά με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών και του τι σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Οι αναλύσεις αυτές, ανάλογα και με την πολιτική τοποθέτηση κάθε εφημερίδας ή ακόμα και μεμονωμένου αρθρογράφου, φαινομενικά, ευθυγραμμίζονται με τις εφήμερες στοχεύσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή της κυβέρνησης. Περιορισμένα, έγινε προσπάθεια από την εφημερίδα Sözcü να παρουσιάσει την νίκη Μπάιντεν ως επικείμενη νίκη του CHP. Όμως, τα ζητήματα που αναπτύσσονται στις στήλες, ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται και πάνω από όλα το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν, σχεδόν σβήνουν τα όρια μεταξύ «φιλοκυβερνητικού» και «αντιπολιτευτικού» τύπου.

Το διαφορετικό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς ανάμεσα στις στήλες είναι… ο φερετζές. Κι αυτό γιατί τόσο οι αναλύσεις που πατώντας πάνω στην προσωπικότητα και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του Τραμπ, προβάλλουν την εικόνα της Αμερικής που τερματίζει την αυθαιρεσία, όσο και οι αναλύσεις που τονίζουν την «ειλικρινή συνεργασία Ερντογάν – Τραμπ απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχέσεις των δύο χωρών», καταλήγουν στο ίδιο ερώτημα: «Πώς η Τουρκία θα διαχειριστεί αυτή την αλλαγή προς εξυπηρέτηση των στρατηγικών διεκδικήσεών και επιχειρηματικών συμφερόντων της χώρας;»

Τα σημεία στο οποία ο τύπος εντοπίζει τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας αφορούν το μέτωπο κατά τις τρομοκρατίας, την σχέση των Αμερικάνων με οργανώσεις που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές (YPG και PKK λόγου χάρη) και πολύ περισσότερο των σχέσεων των ΗΠΑ με το δίκτυο FETÖ του Güllen, καθώς επίσης και την άρνηση των ΗΠΑ να τον παραδώσουν στην Τουρκία. Ακόμα, απασχολούν τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, την άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Μ. Ανατολή με ισχυροποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την Ρωσία.

Η φιλοκυβερνητική Yeni Şafak με άρθρο που ξεκινάει κατηγορώντας τον Τραμπ για την πολιτική του, καλεί την Τουρκική ηγεσία να σκεφτεί τι συνέβη στον Μουσουλμανικό κόσμο την περίοδο Προεδρίας του προηγούμενου Δημοκρατικού ηγέτη Μπ. Ομπάμα. Όπως γράφει ο Ζεκερία Κουρσούν «Θυμάμαι την περίοδο που εκλέχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα ως ο Μαύρος Δημοκρατικός Πρόεδρος και μάλιστα Μουσουλμανικής καταγωγής. Θυμάμαι την ομιλία του με φόντο το Τζαμί του Ορτάκιοϊ… Ο Μουσουλμανικός κόσμος βίωσε ίσως τα χειρότερα χρόνια του, τις χειρότερες στιγμές στην σύγχρονη ιστορία του. Η αιματοχυσία και τα δάκρυα δεν έλειψαν σε καμία σχεδόν Μουσουλμανική χώρα, από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράκ. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι είναι Μαύρος και Μουσουλμανικής καταγωγής δεν έκανε καμία διαφορά».

Συνεχίζει κατηγορώντας τον Μπάιντεν για τις δηλώσεις του ενάντια στην στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή για να καταλήξει στο ότι «…Ωστόσο, όπως όλες οι άλλες αυτοκρατορίες, έτσι και η Αμερικανική αυτοκρατορία πορεύεται από την κορυφή στον πάτο. Άλλες χώρες, κυρίως η Κίνα και η Ρωσία έχουν πιθανότατα ξεκινήσει να τοποθετούνται σε αυτήν την θέση. Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία και οι περιφερειακοί της σύμμαχοι, και στην πραγματικότητα, όσα κράτη έχουν πρόσφατα μετατραπεί σε περιφερειακούς εχθρούς με επίδραση στο εξωτερικό, πρέπει να αναθεωρήσουν την πολιτική τους. Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή γι’ αυτό.

Η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.[1]».

Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας, ο χειρισμός των προβλημάτων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία δεν αποδίδεται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία αλλά στις «επιχειρηματικές δυνάμεις του κατεστημένου», προσπαθώντας να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα περί εχθρικών προς την Τουρκία θέσεων του Μπάιντεν, για να καταλήξει στο ότι «ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στον Λευκό Οίκο, η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την μάχη κατά της τρομοκρατίας και των δικαιωμάτων της σε Αν. Μεσόγειο και Κύπρο, ούτε από την στάση της σε Συρία και Β. Ιράκ. Επίσης, η Τουρκία, έχει από καιρό αποδείξει ότι δεν μπορεί να συγκρατηθεί μέσα στα σύνορά της, μένοντας απομονωμένη από την πιθανή σφαίρα ελιγμών της. Όλα αυτά είναι αντικείμενα της Τουρκικής “κόκκινης γραμμής”. Αν ο Μπάιντεν και ο Τραμπ δεν θέλουν να απομακρύνουν μία χώρα σαν την Τουρκία ακόμα περισσότερο από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να σχεδιάσουν τις διμερείς σχέσεις μας έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη[2]».

Αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο αυτό το επιχείρημα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις του Μπάιντεν υπέρ της Ελληνικής και Ελληνοκυπριακής πλευράς έγιναν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του, στην προσπάθεια να κερδίσει το Ελληνικό λόμπι των ΗΠΑ. Άλλωστε, όπως σημειώνει, η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν συνεργάζονται στην βάση προσωπικοτήτων, αλλά στην βάση θεματικών: «… Ανεξάρτητα από το ποιος προεδρεύει εκεί, σε διπλωματικό και προεδρικό επίπεδο, οι δίαυλοί μας είναι ήδη ανοιχτοί με όλα τα αρμόδια ιδρύματα και οργανισμούς και θα συνεχίσουν να λειτουργούν[3]».

Να σημειώσουμε ότι, άλλες εφημερίδες όπως οι Sabah, Hürriyet, Cumhuriyet, τόνισαν ότι όλα τα προβλήματα είναι ανοιχτά και γνωστά και μπορούν να λυθούν με διάλογο και στην βάση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών.

Σε ότι αφορά τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν στην χώρα μας με σκοπό να καλλιεργήσουν ελπίδες περί όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν, απάντηση έχει δοθεί ήδη από τις δηλωμένες θέσεις των ΗΠΑ σχετικά με την στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τα σχέδιά τους. Αυτή την δηλωμένη στρατηγική σημασία τόνισε και ο ίδιος ο Ερντογάν μέσα από το μήνυμά του στον Μπάιντεν: «Όπως είχαμε αρκετές φορές συζητήσει κατά την περίοδο της Αντιπροεδρίας σας, οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ είναι στρατηγικής φύσης και στηρίζονται σε γερά θεμέλια. Σήμερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, απαιτούν την ισχυροποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας, στην βάση των κοινών συμφερόντων και αξιών μας. Επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητά μας να δουλέψουμε με την ηγεσία των ΗΠΑ σε αυτή την κατεύθυνση για το επόμενο διάστημα, και πιστεύω ότι η ισχυρή συνεργασία και συμμαχία των χωρών μας θα συνεχίσει να προβαίνει σε ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις για την σταθερότητα και την ειρήνη στο μέλλον όπως μέχρι σήμερα έκανε. Σας συγχαίρω για την εκλογική επιτυχία και σας εκφράζω τις ειλικρινείς ευχές μου για την ειρήνη και την ευημερία του λαού των ΗΠΑ.4»

Χαλκιαδάκης Χρήστος
Μεταπτυχιακός φοιτητής Γεωπολιτικής
Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ


[1] https://www.yenisafak.com/en/columns/zekeriyakursun/should-we-be-happy-about-bidens-election-win-2047656
[2] https://www.yenisafak.com/en/columns/leventyilmaz/the-us-elections-and-how-it-affects-turkey-2047653
[3] https://www.yenisafak.com/en/columns/mehmetacet/ankaras-expectations-from-the-biden-administration-2047658
[4] https://www.haberturk.com/cumhurbaskani-erdogan-yeni-abd-baskani-biden-i-tebrik-etti-2865657

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...