Ο Τουρκικός Τύπος για τις αυριανές τουρκικές εκλογές

Εκλογές 2023 στην Τουρκία
Φώτο Αρχείου / Εκλογές 2023 στην Τουρκία

Τζουμχουριγιέτ

Προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Συμμαχίας στην Κωνσταντινούπολη

Ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, η Λαϊκή Συμμαχία πραγματοποίησε μεγάλο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή εκατομμυρίων πολιτών.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι πρόεδροι των έξι κομμάτων της συμμαχίας με επικεφαλής τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και οι περιφερειάρχες Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς.

Μετά τις ομιλίες όλων των προέδρων και των δύο περιφερειαρχών ανέβηκε στην εξέδρα ο υποψήφιος πρόεδρος της Λαϊκής Συμμαχίας και πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και μεταξύ άλλων είπε :
“Σας υπόσχομαι ότι κανένα παιδί σε αυτή τη χώρα δεν θα πάει για ύπνο πεινασμένο. Καμία φτωχή οικογένεια σε αυτή τη χώρα δεν θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα,νερό και φυσικό αέριο. Θα κάνουμε αυτή τη χώρα έναν παράδεισο και θα ζούμε μαζί ειρηνικά.
Θα είμαι ο πρόεδρος 85 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς καμία διάκριση, χωρίς να αμφισβητώ την ταυτότητα, τις πεποιθήσεις ή τον τρόπο ζωής κανενός.
Περισσότεροι από 800 χιλιάδες νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Και αυτοί θα αλλάξουν μια αυταρχική κυβέρνηση με δημοκρατικά μέσα. Δεν θα παραδώσουμε τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε ένα άτομο. Θα κυβερνήσουμε μαζί και από κοινού. Θα κυβερνήσουμε με σοφία, γνώση, εμπειρία, ηθική και αρετή. Δεν θα κάνουμε καμία διάκριση. Θα φέρω την άνοιξη σε αυτή τη χώρα. Θα φέρω την ειρήνη σε αυτή τη χώρα.

Σαμπάχ

Σημαντικά μηνύματα από τον πρόεδρο Ερντογάν στη “συγκέντρωση της εκαντοετίας” του AKP στην Κωνσταντινούπολη

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σημαντικές δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Αναφέροντας ότι 1 εκατομμύριο 700 χιλιάδες λαού παρακολούθησαν το ιστορικό συλλαλητήριο, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η αναγκαία απάντηση στον συνασπισμό των 7 θα δοθεί στην κάλπη και είπε:
“Δεν θα αφήσουμε τον Κιλιτσντάρογλου, που συμπορεύεται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, να διαιρέσει αυτή την πατρίδα”.
Δίνοντας έμφαση στον “Αιώνα της Τουρκίας” είπε: “Με τη θέληση του Θεού, θα δημιουργήσουμε τον “Αιώνα της Τουρκίας” μαζί σας. Οι εφημερίδες της Ευρώπης τώρα μας παρακολουθούν.Εσείς θα τις δώσετε την απάντηση.Θα έχουμε πολλά να κάνουμε. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα. Αλλά πρώτα πρέπει να δούμε από πού ξεκινήσαμε και έχουμε έρθει έως εδώ.
Οι 7 μπορούν να έχουν έναν στόχο όπως η ακεραιότητα της χώρας μας, η ενότητα και η αλληλεγγύη του έθνους μας; Μπορούν αυτοί που παραπονιούνται για τη χώρα τους στον έξω κόσμο να κάνουν κάτι για το καλό αυτής της χώρας;
Μετά τις εκλογές, θα εργαστούμε για συντάξεις άνω των 7.500 λιρών. Έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό πάνω από 8.500 λίρες.
Στις 14 Μαΐου,το θέμα είναι η προστασία των επιτευγμάτων του πρώτου αιώνα της Τουρκικής Δημοκρατίας και οικοδόμησης του “Αιώνα της Τουρκίας”.

Τζουμχουριγιέτ

Προβοκάτσια κατά του Ιμάμογλου στην Έρζουρουμ

Ο περιφερειάρχης της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δέχθηκε επίθεση με πέτρες κατά την ομιλία του στην Έρζουρουμ. Πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι, τραυματίστηκαν. Δεδομένου ότι οι ομάδες της αστυνομίας δεν επενέβησαν στους επιτιθέμενους, ο Ιμάμογλου αναγκάστηκε να τερματίσει την ομιλία του και να εγκαταλείψει την περιοχή.
Ο Ιμάμογλου αντέδρασε κατά των αστυνομικών ομάδων και είπε: “Ο κυβερνήτης αυτής της πόλης, ο αρχηγός της αστυνομίας, οι αστυνομικοί παρακολουθούν αυτό το γεγονός αλλά και εμείς τους παρακολουθούμε.10-15 άτομα τραυματίστηκαν λόγω της επίθεσης.
Ενώ μιλούσαμε στους συγκεντρωμένους, πέτρες έπεφταν από παντού. Κανένας από τους αστυνομικούς δεν κουνήθηκε από τη θέση του.Οι δράστες ήταν μια ομάδα μελών του AKP και του MHP. Η ευθύνη είναι στον υπουργό Εσωτερικών και στον πρόεδρο”.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού,σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον Ιμάμογλου αντί να το κάνει για τους επιτιθέμενους.Ο Σοϊλού, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας, δήλωσε: “Ο λόγος για τον οποίο έκανε αυτή τη συγκέντρωση εδώ είναι για να χυθεί αίμα. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ένας από τους μεγαλύτερους απατεώνες της Τουρκίας”.

Τζουμχουριγιέτ

Politico: Επιδεινώνεται η ημικρανία της Ελλάδας από τις εκλογές στην Τουρκία

Το Politico, ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “ Επιδεινώνεται η ημικρανία της Ελλάδας από τις εκλογές στην Τουρκία”.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι οι στρατηγικές “κόκκινες γραμμές” της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών και συνεχίζει μεταξύ άλλων:
“Ακόμη και αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου μιλάει σε πιο ήπιους τόνους από τον Ερντογάν, οι στρατηγικές “κόκκινες γραμμές” της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα.
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των “στενότερων χωρών παρατηρητών” των εκλογών στην Τουρκία. Οι Έλληνες δεν έχουν ψευδαισθήσεις ότι με τον παλιό εχθρό στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, που όμως είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, μετά τις εκλογές, όποιος και αν κερδίσει όλα θα είναι ρόδινα”.
Το άρθρο επίσης υποστηρίζει ότι ο ηγέτης του CHP και υποψήφιος πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα ήταν “σίγουρα ένας ευκολότερος διπλωματικός εταίρος” στις σχέσεις με την Ελλάδα, αν ερχόταν στην εξουσία. Ωστόσο, πολλοί λένε ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια αλλαγή στο στυλ και όχι στην ουσία. Οι κύριες στρατηγικές προτεραιότητες της Τουρκίας είναι πιθανό να παραμείνουν αμετάβλητες όταν πρόκειται για μείζονα περιφερειακά ζητήματα, όπως τα θαλάσσια σύνορα, οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κύπρος.

Τζουμχουριγιέτ

Ένα γεγονός που θα μείνει στην ιστορία! Ο Μουχαρέμ Ιντζέ αποσύρεται από την προεδρική υποψηφιότητα

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος πρόεδρος της δημοκρατίας και πρόεδρος του Κόμματος MEMLEKET, προέβη σε δήλωση και ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την προεδρική υποψηφιότητα.
Μετά το γεγονός που άφησε το στίγμα του στην πολιτική ατζέντα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter λέγοντας:
“Η πρόσκλησή μου εξακολουθεί να ισχύει. Ας αφήσουμε στην άκρη τις παλιές δυσαρέσκειες.Περιμένουμε τον κ. Ιντζέ στο τραπέζι της Τουρκίας (σ.σ.Στη Λαϊκή Συμμαχία).Να καλωσορίσει και παρακαλώ να έρθει”.
Η απόφαση του αυτή επηρέασε και τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων. Ο διευθυντής του Turkey Report, ανέφερε: “Δεν έχει απομείνει καμία εγκυρότητα στις προβλέψεις του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του πρώτου γύρου”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...