Ο Τουρκικός Τύπος της προηγούμενης εβδομάδας

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Τα σημαντικότερα θέματα όπως καλύφθηκαν στον Τουρκικό Τύπο της προηγούμενης εβδομάδας:

Εφημερίδα Σαμπάχ

Ένταση μεταξύ των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και των δυνάμεων ασφαλείας της ΤΔΒΚ (19.08.2023)

Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχει ξεκινήσει ένα έργο για την επισκευή του δρόμου προς την Πύλα, ένα μικτό χωριό όπου ζουν μαζί Τούρκοι και Έλληνες, το οποίο βρίσκεται στην ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ πράσινη γραμμή.

Οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ θέλοντας να εμποδίσουν το έργο στάθμευσαν τα οχήματά τους στο έδαφος της ΤΔΒΚ.Οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν τα οχήματα του ΟΗΕ από την περιοχή με μπουλντόζες. Στα πλαίσια μιας αυστηρής αντίδρασης από την ΤΔΒΚ προς τον ΟΗΕ,αναφέροντας ότι ένα μεγάλο μέρος του δρόμου είναι έδαφος της ΤΔΒΚ, ο Τατάρ δήλωσε: “Δεν προσβλέπουμε στα εδάφη κανενός”. Η αποφασιστική στάση της ΤΔΒΚ ενόχλησε την Ελλάδα και το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ δέχθηκε επίθεση είναι αβάσιμοι και δήλωσε: “Η μεροληπτική και απαράδεκτη στάση τους απέναντι στην τουρκοκυπριακή πλευρά όχι μόνο αμφισβητεί την παρουσία της στη χώρα μας, αλλά και βλάπτει τη φήμη και την αξιοπιστία του ΟΗΕ.Οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης παρενέβησαν ασκώντας σωματική βία στην αστυνομία και την ομάδα οδοποιίας μας εντός του εδάφους της ΤΔΒΚ και προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατασκευή του δρόμου. Η συμπεριφορά αυτή είναι απαράδεκτη”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του AKΡ Ομέρ Τσελίκ κάνοντας δήλωση για το θέμα είπε: “Ο δρόμος, ο οποίος κατασκευάζεται για να διευκολύνει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους,έχει ανθρωπιστικό σκοπό. Από την άλλη πλευρά, η συμπεριφορά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη. Η συμπεριφορά αυτή που θέλει να ικανοποιήσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση έχει βλάψει την παρουσία και τη φήμη της στην Κύπρο”.

Εφημερίδα Γενί Σαφάκ

Οι Τούρκοι της Πύλας εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν (21.08.2023)

Στην Πύλα,η οποία ήρθε στη δημοσιότητα με τις προσπάθειες του ΟΗΕ να εμποδίσει την κατασκευή δρόμου προς την ΤΔΒΚ, παίζεται εδώ και χρόνια ένα πληθυσμιακό παιχνίδι. Το χωριό, το οποίο βρίσκεται πάνω στην πράσινη γραμμή και στο οποίο ζουν μαζί Τούρκοι και Έλληνες, θέλουν να ελληνοποιηθεί. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση στην ΤΔΒΚ, οι Τούρκοι εγκαταλείπουν σιγά-σιγά το χωριό.διότι η διαδρομή των 15 λεπτών διαρκεί 1 ώρα λόγω των βρετανικών στρατιωτικών οδοφραγμάτων. Ενθαρρύνεται η εγκατάσταση Ελλήνων στο χωριό όπου ζουν 500 Τούρκοι και 1200 Έλληνες. Το 2011 ο ελληνικός πληθυσμός ήταν 900 άτομα.

Επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Ουγγαρία (21.08.2023)

Ο πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε την Ουγγαρία μετά από πρόσκληση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν,συζητήθηκαν σε όλες τις διαστάσεις οι διμερείς σχέσεις και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο Ερντογάν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από την Ουγγαρία. Επισημαίνοντας τη σημασία της υποστήριξης της Ουγγαρίας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο πρόεδρος δήλωσε: “Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ως μέλος της ΕΕ γνωρίζει καλά την Τουρκία. Ο Όρμπαν θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ διαφορετικά βήματα σε αυτή την περίπτωση, αλλά η θητεία του προέδρου από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα. Για να φέρουμε αποτέλεσματα, πρώτα απ’ όλα είναι σημαντική η υποστήριξη των κρατών μελών”.

Εφημερίδα Σαμπάχ

Πρόεδρος Ερντογάν: Έχουμε λάβει τα μέτρα μας για την ανάκαμψη της οικονομίας (22.08.2023)

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις στην τελετή απονομής των βραβείων επιτυχίας της Ένωσης Τούρκων Εργολάβων για τις Υπηρεσίες Συμβάσεων Εξωτερικού.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος είπε: “Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για να λύσουμε το πρόβλημα του κόστους ζωής. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα στο θέμα αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της λίστας των 250 μεγαλύτερων διεθνών εργολαβικών εταιρειών στον κόσμο για το 2022. Σήμερα, θα απονείμουμε βραβεία στις 42 εταιρείες μας που βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο καθώς και στις 6 εταιρείες μας που βρίσκονται στον κατάλογο των 225 μεγαλύτερων τεχνικών συμβούλων παγκοσμίως. Αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τις εργοληπτικές και συμβουλευτικές εταιρείες μας να περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τόσο υψηλά ποσοστά σε μια περίοδο που οι παγκόσμιες κρίσεις μαστίζουν ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ανεπτυγμένων χωρών”.

Εφημερίδα Γενί Σαφάκ

Ερντογάν: Η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη (23.08.2023)

Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην “3η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Πλατφόρμας της Κριμαίας” και δήλωσε τα εξής:
“Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας, υπερασπίζεται αποφασιστικά το παράνομο αυτού του βήματος από την πρώτη ημέρα. Διατηρούμε επίσης τη θέση μας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Εκφράζουμε ότι η Κριμαία αποτελεί μέρος της Ουκρανίας σε κάθε βήμα, ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη. Η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των ομοεθνών μας Τατάρων Τούρκων της Κριμαίας, οι οποίοι ανήκουν στους αυτόχθονες πληθυσμούς της,είναι επίσης μεταξύ των προτεραιοτήτων μας”.

Εφημερίδα Σαμπάχ

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο της από το 17,5% στο 25% (24.08.2023)

Mετά τη συνεδρίαση του Αυγούστου της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας ανακοινώθηκε η απόφαση για το νέο επιτόκιο το οποίο αυξήθηκε αιφνιδιαστικά στο 25%.Μετά την αύξηση του επιτοκίου πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς, παρατηρήθηκε ταχεία υποχώρηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το δολάριο / ΛΤ και το ευρώ / ΛΤ μειώθηκαν κατά 2%. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, η βελτίωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης, η συνεχιζόμενη αύξηση των αποθεματικών και η στήριξη των εσόδων από τον τουρισμό στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα συμβάλουν σημαντικά στη σταθερότητα των τιμών. Το επιτόκιο θα μειώσει την υποκείμενη τάση του πληθωρισμού και θα φέρει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα στο στόχο του 5%.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...