Ο Τραμπ ολοκλήρωσε τη χρυσοφόρα για τα αμερικανικά μονοπώλια περιοδεία του στις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου

Με την επίσκεψή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ολοκληρώθηκε η «χρυσοφόρα» για τα αμερικανικά μονοπώλια περιοδεία περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, με προηγούμενους σταθμούς τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Μιλώντας σε διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων, στο περιθώριο των επαφών του στην περιοχή, ο δήθεν «ειρηνιστής» Τραμπ που τάχα οραματίζεται μία «νέα» Μέση Ανατολή χωρίς «χάος» και «τρομοκρατία» δήλωσε: «Είναι μια ιστορική περιοδεία. Ποτέ δεν υπήρξε περιοδεία που να μπόρεσε να αποφέρει συνολικά 3.500 ως 4.000 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις τέσσερις ή πέντε ημέρες».

Καθόλου τυχαία, στην περιοδεία του και τις επαφές του με τους ηγέτες τριών εκ των πλουσιότερων και ισχυρότερων χωρών του Κόλπου, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συνοδευόταν μόνον από κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και από δεκάδες διευθυντικά στελέχη μονοπωλίων μεταξύ των οποίων οι εταιρίες Boeing, Google, OpenAI, Amazon, Coca Cola, IBM, BlackStone Group, Blackrock, Parsons, Oracle, Salesforce, AMD, Raytheon, Quantinuum, General Atomics, Uber, ExxonMobil, Chevron Phillips, McDermott International, GE Aerospace, Hill International, Jacobs, Parsons, AECOM.

Για τη διασφάλιση ακριβώς αυτών των μονοπωλιακών συμφερόντων, παράλληλα με τις επιχειρηματικές συμφωνίες, στο επίκεντρο της περιοδείας Τραμπ βρέθηκαν οι εξελίξεις και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, όπως το συνεχιζόμενο μακελειό από το Ισραήλ στη Γάζα, η στήριξη των τζιχαντιστών που έχουν καταλάβει την εξουσία στη Συρία, το παζάρι και οι απειλές απέναντι στο Ιράν κ.ά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια χώρα που έχει εξελίξει την παραγωγή ενέργειας και μέσω πυρηνικών σταθμών, ενώ φιλοδοξεί να αναδειχθεί διεθνής ηγετική δύναμη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της κβαντικής τεχνολογίας, επιβεβαίωσαν σήμερα ότι θα επενδύσουν 1,4 τρισ. δολάρια στις ΗΠΑ σε βάθος δεκαετίας.

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ, είπε σήμερα στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα του σκοπεύει να επενδύσει αυτό το ποσό «εντός των επόμενων 10 ετών» κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των προηγμένων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Πριν καν ο Αμερικανός Πρόεδρος πατήσει το πόδι του στο Αμπου Ντάμπι είχε ήδη κλείσει συμφωνία για την εξασφάλιση ετήσιας πώλησης 50.000 προηγμένων τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης από την εταιρία NVidia – ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας βρέθηκε μαζί με τον Τραμπ στα Εμιράτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP

Δείτε ακόμα...