Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Στόλτενμπεργκ – Ακολουθεί την ερχόμενη Τρίτη ο N. Δένδιας

Πηγή: NATO

Συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή 22/1 στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και στο Αφγανιστάν.

Το ΝΑΤΟ στην ανακοίνωση δεν παρέλειψε, να χαιρετίσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, που γίνονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του, μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, σχετικά με το στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη τονίζει ότι αυτός ο μηχανισμός, νατοϊκής κοπής, βοήθησε στη μείωση των εντάσεων και στη δημιουργία χώρου για πολιτικές συζητήσεις, σχετικά με την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων.

Η συνάντηση Στόλτενμπεργκ – Τσαβούσογλου πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι τον Φλεβάρη θα γίνει και ο 62ος γύρος των άτυπων συζητήσεων μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι την Τρίτη 26 Γενάρη ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί και αυτός με τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Όταν ρωτήθηκε για την ατζέντα της συνάντησης αυτής, ο Ν. Δένδιας είπε πως θα είναι συνέχεια της διμερούς συνάντησης που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα και ότι από τα ζητήματα που θα εξεταστούν, θα είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και η προετοιμασία της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ του Μαρτίου.

Είναι φανερό ότι τα παζάρια και οι συζητήσεις κάτω από την εποπτεία του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ και της ΕΕ, δημιουργούν εύλογη ανησυχία στο λαό μας. Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται, συνεπώς, κανένας εφησυχασμός ούτε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, όταν μάλιστα είναι γνωστά τα αμερικανονατοϊκά σχέδια για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και για επικίνδυνες διευθετήσεις στο Κυπριακό, που απ’ ό,τι φαίνεται μπαίνει κι αυτό στο παζάρι των φανερών ή παρασκηνιακών συζητήσεων.

Αποδέσμευση τώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κλείσιμο όλων των αμερικανονατοϊκών βάσεων και της βάσης της Σούδας. Καμιά εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Δείτε ακόμα...