Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές

Συνάντηση στο Σότσι των Προέδρων Ρωσίας και Σερβίας, Βλ. Πούτιν και Αλ. Βούτσιτς - 25/11/2021
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση στο Σότσι των Προέδρων Ρωσίας και Σερβίας, Βλ. Πούτιν και Αλ. Βούτσιτς – 25/11/2021 / Πηγή: TWITTER

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η Σερβία θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει τη φιλία με τη Ρωσία, είπε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της σερβικής προεδρίας.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic για την πειστική νίκη του στις προεδρικές εκλογές και για τη σημαντική επιτυχία που σημείωσε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές. Ευχήθηκε ευτυχία και επιτυχία ως αρχηγός κράτους στον Πρόεδρο Vucic και ευημερία στη Σερβία τα επόμενα πέντε χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι η Σερβία και η Ρωσία θα διατηρήσουν τις πραγματικά φιλικές τους σχέσεις.Ο Πρόεδρος Βούτσιτς τον ευχαρίστησε για τα συγχαρητήρια, δηλώνοντας ότι η Σερβία θα διατηρήσει τους ειλικρινείς και παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία ενώ θα επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ», αναφέρει η δήλωση.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Βούτσιτς για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τους λόγους της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ενώ ο Πρόεδρος Βούτσιτς επανέλαβε τη θέση της Σερβίας και τα συμπεράσματα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία ο Πούτιν γνωρίζει καλά και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελειώσει πολύ σύντομα», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Βούτσιτς είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Απριλίου ότι η Σερβία θα παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη και θα επιδιώξει επίσης να διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις της με τη Ρωσία.

Η πορεία εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας προβλέπει την ένταξη στην ΕΕ διατηρώντας παράλληλα φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο, καθώς και την ανάπτυξη δεσμών με την Ουάσιγκτον. Η Σερβία σκοπεύει να διατηρήσει στρατιωτική ουδετερότητα, αρνούμενη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και σε άλλα μπλοκ. Αυτή η στάση όμως εγείρει αντιρρήσεις στη Δύση. Η Σερβία έχει λάβει επανειλημμένα μηνύματα ότι η ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση είναι δυνατή μόνο υπό δύο προϋποθέσεις, εάν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τερματίσει τις φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...