Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «δεν αποκλείει» αλλαγές στα ουκρανικά σύνορα

Ανοικτή σε ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων της Ουκρανίας εμφανίστηκε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να δηλώνει ότι επαφίεται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως οποιαδήποτε συμφωνία για την ειρήνη με τη Ρωσία πρέπει να είναι «δίκαιη και βιώσιμη», ότι θα σέβεται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά «το πώς αυτή θα οριστεί συγκεκριμένα επί του πεδίου περιμένουμε να μας το πουν οι Ουκρανοί».

«Νομίζω πως υπάρχουν περιοχές στην Ουκρανία τις οποίες οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για αυτές και πιθανόν υπάρχουν περιοχές που θα αποφασίσουν πως πρέπει να προσπαθήσουν να ανακτήσουν με άλλα μέσα», είπε, σε μια πρώτη αναφορά και παραδοχή ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία. 

Ο Αντ. Μπλίνκεν απαντούσε συγκεκριμένα στην ερώτηση του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Κρις Στιούαρτ αν οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της υπόσχεσης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα ανακαταληφθεί η Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...