Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξ αποστάσεως, κατά παράβαση των υφιστάμενων πρακτικών

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι επετράπη να μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξ αποστάσεως και χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με άλλα μέλη του Συμβουλίου, κάτι που παραβιάζει την υπάρχουσα πρακτική, δήλωσε ο Ρώσος πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι.

«Ανησυχούμε σοβαρά για τη στάση της αλβανικής Προεδρίας σχετικά με τη συμμετοχή του Προέδρου Ζελένσκι της Ουκρανίας σε αυτή τη συνάντηση. Δεν έχουν γίνει διαβουλεύσεις με όλα τα μέλη του Συμβουλίου για αυτό το θέμα. Οι αντιπροσωπείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με αυτό το γεγονός την τελευταία στιγμή. Αυτό παραβιάζει την υπάρχουσα πρακτική και τις μεθόδους εργασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

«Σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα των εργασιών του Συμβουλίου, εκπρόσωποι κρατών που επιθυμούν να απευθυνθούν στο Συμβούλιο πρέπει να είναι φυσικά παρόντες στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να μετατραπεί σε πλατφόρμα όπου ο Πρόεδρος Ζελένσκι, αν και εξ αποστάσεως, μπορεί να ζητήσει περισσότερα όπλα από το ΝΑΤΟ», συνέχισε ο Polyansky.

Επεσήμανε ότι ο Ουκρανός ηγέτης είχε ήδη την ευκαιρία να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας «κατ’ εξαίρεση και, όπως ισχυρίστηκε η Μεγάλη Βρετανία υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου του Συμβουλίου, χωρίς να δημιουργήσει προηγούμενο».

«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να γίνει ξανά μια τέτοια εξαίρεση», είπε ο Ρώσος πρώτος αναπληρωτής απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ουκρανός ηγέτης προέτρεψε τον ΟΗΕ να χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως «τρομοκρατικό κράτος» και να την αποκλείσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η χώρα έχει τον τίτλο μόνιμου μέλους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...