Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προβεί σε ένα «ισχυρό βήμα» και να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Ο Β. Ζελένσκι, μιλώντας με τηλεδιάσκεψη στο βρετανικό think tank «Chatham House», υποστήριξε πως «ο Όλαφ Σολτς έχει προσκληθεί στην Ουκρανία. Μπορεί να κάνει μια ισχυρή πολιτική κίνηση και να έρθει στις 9 Μαΐου. Νομίζω ότι όλοι είναι αρκετά μορφωμένοι για να κατανοήσουν τη σημασία αυτού του γεγονότος».

Η πρόσκληση έγινε κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε χθες ο Β. Ζελένσκι με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκειμένου να διευθετήσουν το πρόβλημα που είχε προκύψει τον Απρίλη όταν οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν μια επίσκεψη στον Γερμανό πρόεδρο, χαρακτηρίζοντάς την ανεπιθύμητη. Λόγω αυτού του γεγονότος ο Όλαφ Σολτς δεν είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο Κίεβο. 

Επιπλέον, ο Β. Ζελένσκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Σε δηλώσεις του στο BBC ανέφερε ότι θα δεχόταν μια ειρηνευτική συμφωνία, αν τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεφαν στις θέσεις που κατείχαν την ημέρα πριν από την έναρξη της εισβολής, στις 24 Φλεβάρη.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House, ο Ζελένσκι εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάσταση στην Μαριούπολη, όπου το Κίεβο τονίζει ότι εξακολουθούν να κρύβονται άμαχοι στο ερειπωμένο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ που τελεί υπό πολιορκία. Ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη στην πρόσκληση αυτή προς τον Σολτς μετά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών όταν ο Γερμανός πρόεδρος δεν έγινε δεκτός να επισκεφθεί το Κίεβο τον περασμένο μήνα.

Πηγή: BBC

Δείτε ακόμα...