Όχι στην ελληνογαλλική ιμπεριαλιστική συμφωνία

Υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία
Υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία / Πηγή: Eurokinissi

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση κομπάζει για τη «Στρατηγική Εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» που υπέγραψε με τη Γαλλία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η εκταμίευση ενός ακόμα υπέρογκου χρηματικού ποσού για την αγορά 3+1 φρεγατών, αλλά και αμοιβαίες δεσμεύσεις για κοινές επεμβάσεις. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα εμπλοκής και ενίσχυσης της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, μαζί με την επικείμενη ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις για πέντε ακόμα χρόνια. Αυτό, φυσικά, έγινε εμφανές και από τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν περί του “ευρωατλαντικού προσανατολισμού των εξοπλισμών”, της “ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας” και της “γεωπολιτικής ισχύος της Ευρώπης”.

Αλήθεια, πόσο υποκριτική είναι η στάση της κυβέρνησης, που πανηγυρίζει για τη συμφωνία αυτή μετά από ενάμιση χρόνο, που δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την προστασία του λαού από την πανδημία; Μετά από ένα ακόμα καλοκαίρι, που η αντιπυρική προστασία ήταν ανύπαρκτη, με καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή και τη περιουσία των πυρόπληκτων; Δεν είναι, άραγε, ειρωνεία να κομπάζει όταν φορτώνει στις πλάτες του λαού υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, που βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα τις ΝΑΤΟϊκές απαιτήσεις και δεσμεύσεις και δεν έχουν σχέση με την προστασία και την ασφάλειά του; Μήπως δεν είναι υποκριτική η στάση και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που κάνουν ότι δήθεν δεν ξέρουν τίποτα για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς; Δεν ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ, που η Ελλάδα έγινε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο; Δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προετοίμασε την συμφωνία για την επέκταση των βάσεων, την οποία επικύρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ;

Η διαρκής αύξηση των δαπανών της Ελλάδας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ουδεμία σχέση έχει βέβαια με τη βελτίωση της ζωής των νέων στρατιωτών που υπηρετούν την εσχάτως αυξημένη θητεία τους. Το αντίθετο μάλιστα. Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ, ξεπερνώντας και τις ΗΠΑ (αναμένεται να δαπανήσει 6,6 δις, το 3.82% του ΑΕΠ), οι νέοι στρατευμένοι αναγκαζόμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τις υπέρογκες οικονομικές ανάγκες της θητείας μας. Ο ρουχισμός που μας παρέχεται είναι ανεπαρκής, γεγονός που μας ωθεί να προμηθευτούμε τα υπόλοιπα είδη με δικά μας έξοδα, όπως άλλωστε και τα μέσα προστασίας από την πανδημία, αφού οι δέκα μάσκες μιας χρήσης και το ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό που μοιράζονται, αποτελούν πραγματικά σταγόνα στον ωκεανό! Τα μεταφορικά αποτελούν μια ακόμα πληγή, ιδιαίτερα για όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο. Το φύλλο πορείας καλύπτει μόνο περιορισμένα δρομολόγια με πλοίο, ενώ μάλιστα σε πολλά μέρη τα δρομολόγια δεν είναι καθημερινά. Η συνέπεια είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι στρατιώτες «πληρώνουμε το μάρμαρο» των μεταφορικών, είτε είναι ακτοπλοϊκά, είτε αεροπορικά. Και όλα αυτά καλούμαστε να τα καλύψουμε με τα 8.70 ευρώ που μας δίνουν το μήνα! Την ίδια στιγμή, την περίοδο της πανδημίας πολλά στρατόπεδα έγιναν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, με δεκάδες νέους στρατιώτες να νοσούν, γεγονός που οφείλεται στην εμφανή έλλειψη μέτρων και μέσων προστασίας στους χώρους των στρατοπέδων: θάλαμοι συχνά ασφυκτικά γεμάτοι, ανεπάρκειες σε μάσκες, είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής των στρατιωτών!

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμα απόδειξη ότι ο λαός και η νεολαία, εν προκειμένω οι νέοι στρατευμένοι, δεν έχουν τίποτα να προσδοκούν από την πολιτική που μόνο χειρότερη μπορεί να κάνει τη ζωή τους! Δεν έχουν τίποτα να προσδοκούν από την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία τους σαν κόστος και τα δικαιώματά τους σαν τροχοπέδη στην παραπέρα προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης! Η οργάνωση στα σωματεία, στους συλλόγους, η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι η ελπίδα και η δύναμη των λαών ενάντια στην πολιτική, που ετοιμάζεται να τους κάνει ξανά τροφή για τα κανόνια για την προώθηση των γεωπολιτικών σχεδιασμών της ελληνικής αστικής τάξης!

Στρατιώτης Μυριδάκης Βαγγέλης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...