Όχι συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις εκτός συνόρων

F-16 Block 52+ της 110 ΠΜ / Συνκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ισραήλ με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας - Ovda, Israel, 2011
Φώτο Αρχείου / Συνκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ισραήλ με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας – Ovda, Israel, 2011 / Πηγή: EUrokinissi

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν δύο ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ με αντικείμενο τη συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις εκτός συνόρων.

Πιο συγκεκριμένα η πρώτη ανακοίνωση αναφερόταν στη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σερβίας από 4 έως 10 Ιούλη στην άσκηση με την επωνυμία «HAWK-21» που πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Sergean Pilot Mihajlo Petrovic», στη Νις της Σερβίας με εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών σε άλματα Ελεύθερης Πτώσης.

Η δεύτερη ανακοίνωση αναφερόταν στην άσκηση με την επωνυμία «HD ANNUAL – 21» όπου συμμετείχαν η Ελλάδα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιορδανία, Ιταλία, Ισραήλ και το Μαρόκο. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ από τις 5 έως τις 8 Ιούλη.

Οι δύο αυτές ασκήσεις που έγιναν εκτός συνόρων, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις πολεμικές προετοιμασίες των αμερικανονατοϊκών. Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι πολεμικές – στρατιωτικές συγκρούσεις και οι ανταγωνισμοί, όπως στη Λιβύη, Συρία, Αρμενία, Ουκρανία. Αυτές οι συγκρούσεις ενισχύουν τον κίνδυνο ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η χώρα μας ενισχύει την πολιτική και κυρίως τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς και τη στρατιωτική παρουσία σε περιοχές όπως η Μαύρη Θάλασσα, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Περσικός Κόλπος, η Υποσαχάρια Αφρική. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την επιθετική στάση της αστικής τάξης της χώρας, όπου με περισσότερες απαιτήσεις, δυναμώνει την παρουσία της με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από ασκήσεις στα πλαίσια των πολεμικών προετοιμασιών των αμερικανονατοϊκών για να επιτεθούν ενάντια σε λαούς για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Από τη λεία αυτή η αστική τάξη της χώρας μας διεκδικεί μερίδια από τη μοιρασιά και τη λεία.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση της Ν.Δ προωθεί την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις για μια πενταετία, με την ενίσχυση παραπέρα της παρουσίας των ΗΠΑ, στη βάση της Σούδας, στο Στεφανοβίκειο, στο αεροδρόμιο της Λάρισας και στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης όπου εκτός από το λιμάνι – ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια στη Ρωσία, οι Αμερικανοί θέλουν να διευρύνουν τις υποδομές πέριξ της Αλεξανδρούπολης ώστε να έχουν και την ευελιξία στάθμευσης δυνάμεων. Παράλληλα, κομβικής σημασίας για τις ΗΠΑ, θα είναι η επέκταση του αγωγού καυσίμων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που σήμερα εκκινεί από την Ελευσίνα και καταλήγει στην Καβάλα. Η σκέψη, η οποία θα υλοποιηθεί με νατοϊκά κονδύλια, είναι να επεκταθεί ο αγωγός από την Καβάλα στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να μπορούν να εφοδιάζονται άνετα οι εκεί αμερικανικές δυνάμεις.

F-16 Block 52+ της 110 ΠΜ / Συνκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ισραήλ με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας - Ovda, Israel, 2011
Φώτο Αρχείου / Συνκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ισραήλ με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας – Ovda, Israel, 2011 / Πηγή: Eurokinissi

Επίσης οι ΗΠΑ με την υπογραφή της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας επιδιώκουν την αξιοποίηση του Πεδίου Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι της Ξάνθης, όπου τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε η ελληνοαμερικανική άσκηση «Κένταυρος ’21», τμήμα της πολυεθνικής άσκησης «Defender Europe ’21», στα πλαίσια της στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας.

Τα αστικά κόμματα της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έχουν συμβάλει διαχρονικά με την υπογραφή συμφωνιών, για την ενίσχυση και διεύρυνση των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας, συμβάλλοντας στο δυνάμωμα της επιθετικότητας του κεφαλαίου ενάντια σε άλλους λαούς.

Μπροστά στην επικίνδυνα κλιμακούμενη κατάσταση για το λαό μας, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς, χρειάζεται ο λαός μας να δυναμώσει τον αγώνα του για το κλείσιμο όλων των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρας μας και της βάσης της Σούδας.

Ταυτόχρονα χρειάζεται να παλέψει για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Να ανοίξει ο δρόμος για να μπορεί ο λαός να αποφασίζει για τη λύση των προβλημάτων τους με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Δείτε ακόμα...