Όχι στη συμμετοχή στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ

Φώτο Αρχείου / Διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στη Νέα Σάντα Κιλκίς – Γενάρης 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε μια φάση που δυναμώνουν τάσεις ιστορικών ανακατατάξεων. Απειλείται για πρώτη φορά η πρωτοκαθεδρία του κλασικού δυτικού καπιταλισμού, ενώ οι πρώην αποικίες ανταγωνίζονται στα ίσα τους πρώην «ηγεμόνες». Οι σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης μεταξύ των κρατών και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων είναι αντιφατικές, συνεργασίας και ανταγωνισμού ταυτόχρονα. Όσο δυναμώνει το «δέσιμο», ο ανταγωνισμός οξύνεται ακόμα περισσότερο. Μάλιστα σε περίοδο εκδήλωσης συγχρονισμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, μπλέκει ακόμα περισσότερο το κουβάρι των αντιθέσεων και των κινδύνων για πολεμικές συγκρούσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει μια συζήτηση από την κυβέρνηση, αλλά και από όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τα τελευταία χρόνια, φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά, γύρω από τα ζητήματα της ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της Ελλάδας, που σκοπό έχει να καλλιεργήσει στο λαό μια κατάσταση «ευχάριστης μέθης», «πατριωτικής περηφάνιας» και «ασφάλειας» για να κρύψει τους πραγματικούς κινδύνους.

Συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με την SNMG2
Συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με την SNMG2

Παρουσιάζουν με πανηγυρισμούς τη δεύτερη θέση της χώρας μας σε στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι το έδαφός μας έχει μετατραπεί σε ένα βασικό ορμητήριο για τη Νοτιοανατολική πλευρά της λυκοσυμμαχίας, ακόμα και την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων.

Το πρώτο δίμηνο του 2021 έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές και σημαντικές ενέργειες που αφορούν στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας μας. Η αγορά και ο εκσυγχρονισμός οπλικών συστημάτων, καθώς και στρατιωτικές ασκήσεις , ορισμένες εκ των οποίων είναι κοινές με άλλες δυνάμεις, εντός και εκτός συνόρων, σε αέρα και θάλασσα, με ξεχωριστής σημασίας την αγορά Rafale.

Άσκηση «ΣΚΥΡΟΣ 2021» / Πηγή: EUROKINISSI

Ενδεικτικά αναφέρουμε με χρονολογική σειρά:

 • 11-29 Γενάρη – Συνεκπαίδευση ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδα – ΗΠΑ – Κύπρος στην Σούδα και στην ευρύτερη περιοχή.
 • 28 Γενάρη και 17 – 18 Φλεβάρη – Ασκήσεις της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ στο Σαρωνικό.
 • 1-4 Φλεβάρη – Διεθνής Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας SKYROS 2011. Σκοπός της ήταν η επίδειξη των δυνατοτήτων των Rafale και η Ελλάδα ήταν η τελευταία στάση της περιοδείας της γαλλικής Αεροπορίας μετά από το Τζιμπουτί, την Ινδία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο.
 • 4 Φλεβάρη – απογειώθηκε το πρώτο F – 16 με τελικό προορισμό το Τέξας για την αναβάθμισή του σε F-16 Viper, που θα αποτελέσει το πρότυπο για τα υπόλοιπα 83.
 • 4 – 5 Φλεβάρη – Συνεκπαίδευση με την SNMG2 στην ευρύτερη περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κατά τις PASSEX εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού, αντιαεροπορικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς και πολέμου επιφάνειας.
 • 5 Φλεβάρη – Άσκηση με σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς στο Σαρωνικό, με την παρουσία του Κ. Φλώρου.
 • 12 Φλεβάρη – Άσκηση Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.
 • 19 Φλεβάρη – η επίσκεψη της φρεγάτας Ύδρα F 452 στα ΗΑΕ με αφορμή τις Διεθνείς Εκθέσεις Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021, στις οποίες παρευρέθη ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με άσκηση PASSEX με πλοία του Ναυτικού των ΗΑΕ στον Περσικό Κόλπο.
 • 24 Φλεβάρη – Η φρεγάτα Κανάρης F464 εντάχθηκε στη γαλλική ναυτική δύναμη TF – 474, που συνόδεψε το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, στο πλαίσιο της επιχείρησης “CLEMEN CEAU 21”, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κορσικής, με τη συμμετοχή Ελλάδας, ΗΠΑ, Βελγίου, Ιταλίας.
 • 25 Φλεβάρη Εκσυγχρονισμός ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, στα πλαίσια υλοποίησης της πρόσφατης διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
Συνεκπαίδευση Μονάδων Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας Τουρκίας ΝΑΤΟ - SNMG2
Συνεκπαίδευση Μονάδων Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας – SNMG2

Στην πραγματικότητα αυτές οι εξελίξεις αφορούν στις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδας για τη γεωπολιτική της αναβάθμιση και την ισχυροποίηση της θέσης της σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μέρος των ευρωατλαντικών σχεδίων για να γίνει η Ελλάδα τεχνολογικός, ενεργειακός και οικονομικός κόμβος για την περιοχή.

Ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από το παιχνίδι των μονοπωλιακών κολοσσών για την αξιοποίηση του πλούτου της περιοχής για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Όχι μόνο δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά παζάρια, αλλά να επαγρυπνούμε.

 • Γιατί η μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δυσαρεστεί τον άλλον μεγάλο «Παίχτη» στην περιοχή, τη Ρωσία που επιδιώκει να διατηρήσει τη σχέση εξάρτησης στην ενέργεια που έχει με την ΕΕ, από θέση Ισχύος και να ανταγωνιστεί στρατιωτικά τις ΗΠΑ.
 • Επίσης η δημιουργία Άξονα της Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο «εκνευρίζει» το Ιράν που έχει σκληρή κόντρα με το Ισραήλ, καθώς και την Τουρκία.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ελένη

Δείτε ακόμα...