Οδηγία της ΕΕ για «επαρκείς κατώτατους μισθούς»: Ολοταχώς για ζωή με τα ελάχιστα

Παρέμβαση στη συζήτηση για τους «επαρκείς κατώτατους μισθούς» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Πέρα από τα γνωστά “κροκοδείλια δάκρυα” για την “αξιοπρέπεια”, τους “εργαζόμενους φτωχούς”, στην πράξη η Οδηγία για το λεγόμενο “επαρκή μισθό”, που εξειδικεύει τον “Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων”  που διακηρύσσει τη “ζωή με τα ελάχιστα”, “ξύνει τον πάτο” των ήδη χαμηλών μισθών. Με βάση τα ελληνικά δεδομένα συστήνει δήθεν “επαρκή μισθό” 600€, χαμηλότερα δηλαδή κι από τον κατώτατο μισθό.

Έτσι στην πραγματικότητα ανοίγει την όρεξη στο κεφάλαιο για μείωση αποδοχών. Επαναφέρει τη δυνατότητα εφαρμογής “υποκατώτατων” μισθών σε πρακτικάριους και μερικώς απασχολούμενους. Οι δε ναυτεργάτες ούτε καν περιλαμβάνονται στις προβλέψεις, προμηνύοντας ακόμα χαμηλότερους μισθούς κατά βούληση των εφοπλιστών.

Γι’ αυτό πανηγυρίζουν οι ενώσεις βιομήχανων, εφοπλιστών, η ΝΔ κι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεχαρβάλωσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις, κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και καθόρισαν κατώτατο μισθό με νόμο.

Το δρόμο τον δείχνουν οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες που δυναμώνουν σε όλη την Ευρώπη, όχι οι ευρωενωσιακοί κανονισμοί που κάνουν τη φτώχεια συνήθεια. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την ΕΕ των μονοπωλίων. Ξεπερνώντας κάθε αναμονή, οργανωμένα να παλέψουν για πραγματικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος, για μισθούς και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, κόντρα στις επιταγές των ομίλων και των κυβερνήσεων τους.»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...