Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 80 χρόνια από το τέλος της Κατοχής και της κρίσιμης ταξικής σύγκρουσης του Δεκέμβρη του 1944. Με αφορμή αυτή την επέτειο η ΚΝΕ ξεδιπλώνει ήδη μία μεγάλη ιδεολογική-μορφωτική-πολιτική παρέμβαση, με στόχο την προβολή της τεράστιας συμβολής του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού, τα συμπεράσματα από την ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού-λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, που αποτελούν δύναμη για την πάλη σήμερα, για να αποκτήσει αντοχή και να δυναμώνει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, να δυναμώνει η συσπείρωση με το ΚΚΕ.
Στο πλαίσιο αυτής της επετείου δημοσιεύει σήμερα μία αφίσα που εμπνέεται από τον επίλογο του βιβλίου «Τα παιδιά της Αθήνας» του Δ. Ραβάνη-Ρεντή:
«…Οι οργανώσεις (σ.σ. της ΕΠΟΝ) γράφανε στους τοίχους τα “νέα από τα μέτωπα” για να κατατοπίζουνε τον κόσμο να μην τον ξεγελάει η χιτλερική προπαγάνδα. Να, ας πούμε: “Θάνατος στο φασισμό – λευτεριά στο λαό!” και “Ο Κόκκινος Στρατός προχωρεί προς τα γερμανικά σύνορα”. (…) Να όμως που εκείνη τη μέρα είδε και κάτι καινούργιο, κάτι που για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του στους δρόμους της Αθήνας. Εκεί, κοντά στην οδό Αγίου Μελετίου και Αχαρνών είδε ζωγραφισμένο ένα τεράστιο ρολόι με τους δείχτες σταματημένους στις δώδεκα παρά πέντε. Από κάτω έγραφε: “Η Ώρα της Λευτεριάς πλησιάζει! Όλοι στ’ Άρματα!”. (…)Κάθε συγγραφέας ξέρει πως, στο τέλος του βιβλίου του, πρέπει να γράψει: “ΕΠΙΛΟΓΟΣ”. Εγώ, αντί γι’ αυτό, έβαλα εκείνο το “ΔΩΔΕΚΑ ΑΚΡΙΒΩΣ”. Γιατί… η ιστορία δεν είχε επίλογο… Ή, όχι… Είχε έναν επίλογο που δεν ταίριαζε καθόλου με τον αγώνα των παιδιών και των γονιών τους… Κάποιοι σκίσανε, καταστρέψανε τα ρολόγια με το “ΔΩΔΕΚΑ ΑΚΡΙΒΩΣ”. Κάποιοι κάνανε ήρωες τους γερμανοτσολιάδες, κι ονόμασαν τους αγωνιστές “αλήτες”. (…) Νομίζανε πως σκίζοντας τα ρολόγια θα μπορούσαν να σταματήσουν το Χρόνο! Αν είναι δυνατόν! Παρακαλώ, γράφτε εσείς, αναγνώστες μου και φίλοι μου, τον Επίλογο! Κι εγώ μαζί σας…».
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αθήνα και τον Πειραιά οργανώνουν ήδη επισκέψεις στην έκθεση Ιστορικού – Αρχειακού Υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με τίτλο «Το απελευθερωτικό – επαναστατικό 1944», που θα προσφέρει για πρώτη φορά στο κοινό σπάνια ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό, αντικείμενα από το Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ ξεχωριστή θέση θα έχουν οι αίθουσες με τα έργα τέχνης που αφορούν την Κατοχή και την Αντίσταση.
Η έκθεση θα φιλοξενείται στο κτίριο της οδού Σανταρόζα (πρώην Δικαστήρια, είσοδος από Σταδίου, πλησίον σταθμών ΗΣΑΠ – Μετρό Ομόνοιας) από το Σάββατο 2 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 1η Δεκεβρίου.