Οι αφανείς ήρωες που σώζουν ζωές

Η 1η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα πριν αναχωρήσει για Βηρυτό, Λίβανο, με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας 5-8-2020
Η 1η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα πριν αναχωρήσει για Βηρυτό, Λίβανο, με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας 5-8-2020 / Πηγή: Eurokinissi

Μετά τον ισχυρό σεισμό -μεγέθους 6,6R, της 30 Οκτωβρίου στο Αιγαίο, με τα 10άδες θύματα στην περιοχή της Σμύρνης –όπου κατέρρευσαν ή έπαθαν πολύ σοβαρές ζημιές 58 κτίρια ακόμη τούτη τη στιγμή, 5 ολόκληρες μέρες μετά η ελπίδα εξακολουθεί –που και που, να χαμογελάει.

Δεξί χέρι στα σωστικά συνεργεία, 10 ηρωικά σκυλιά από όλη τη χώρα κατεβαίνουν ασταμάτητα στα συντρίμμια, ψάχνοντας με την αλάνθαστη μύτη τους, αλλά και με μια 6η αίσθηση επιζώντες και σώζοντας ζωές…

Ο Kerem Isik, ανώτερος λοχίας της χωροφυλακής, δήλωσε στο Anadolu ότι αυτά τα σκυλιά αναζήτησης και διάσωσης χρησιμοποιούνται ευρέως και μάχιμα. «Μόλις πριν λίγο εντόπισαν τρία άτομα κάτω από τα ερείπια και οδήγησαν τις μονάδες rescue» δήλωσε ο Isik – «εντόπισαν και πέντε πτώματα μέχρι στιγμής». «Μόλις βρουν κάποιον ζωντανό, ενημερώνουν τους εκπαιδευτές τους γαβγίζοντας με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ όταν εντοπίσουν νεκρό, χαμηλώνουν το κεφάλι δείχνοντας το έδαφος»… «Αρχίζουν να εκπαιδεύονται από έξι μηνών και αυτό συνεχίζεται όσο υπηρετούν τη θητεία τους –μας είναι τελείως απαραίτητα», είπε.

Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό αυξήθηκε σε 100 και σε 994 οι τραυματίες.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται ακόμα.

Η Τουρκική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) και τα άλλα ιδρύματα, δήμοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο για να προσεγγίσουν περισσότερους ανθρώπους και να σώσουν περισσότερες ζωές.

Η Τουρκία, που βρίσκεται σε πάνω από πολλά ενεργά ρήγματα, συγκαταλέγεται στις πιο σεισμογενείς ζώνες του κόσμου, έχοντας υποστεί καταστροφικούς σεισμούς τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του Μαρμαρά το 1999.

Με πληροφορίες από Anadolu
Επιμέλεια |> Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...