Οι αγρότες δεν συμβιβάζονται με την πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων που τους έβγαλε στο δρόμο

Ενώ το οργανωμένο αγροτικό κίνημα συνεχίζει αποφασιστικά τις πολύμορφες κινητοποιήσεις του για να μπορούν οι αγρότες να μείνουν και να καλλιεργούν στον τόπο τους, παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης και συκοφάντησης του αγώνα από την κυβέρνηση της ΝΔ, η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ικανοποίηση των  αιτημάτων τους είναι χαρακτηριστική.

Η απάντηση του Επιτρόπου Janusz Wojciechowski στην ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, απαριθμεί τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα και την προστασία από φυσικές καταστροφές.

Οι παρεμβάσεις αυτές σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληττόμενων βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών και για αυτόν τον λόγο απέχουν έτη φωτός από τα αιτήματα επιβίωσης που αυτοί προβάλουν. Είναι ουσιαστικά η πολιτική που τους έχει βγάλει για μια ακόμα φορά στα μπλόκα του αγώνα.

Στην πραγματικότητα, τα μέτρα της ΕΕ, τα οποία κινούνται εντός του πλαισίου της ΚΑΠ, στοχεύουν στη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που έχει ως προαπαιτούμενο την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε φθηνές πρώτες ύλες που παράγουν οι αγρότες. Ενισχύουν τον μονοπωλιακό ανταγωνισμό, που είναι η αιτία της ενεργειακής φτώχειας των λαϊκών στρωμάτων, του τεράστιου κόστους της αγροτικής παραγωγής και των χαμηλών τιμών (σε σχέση με το κόστος) στα προϊόντα που παράγουν οι αγρότες.

Σε ότι αφορά δε τις αποζημιώσεις και την προστασία της παραγωγής από φυσικές καταστροφές, η απάντηση του επιτρόπου παραπέμπει στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, ο οποίος ως γνωστό δίνει ζεστό χρήμα στους εμποροβιομήχανους και στις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις ενώ αντιμετωπίζει ως κόστος μια σειρά από απαραίτητα έργα υποδομής (πχ αντιπλημμυρικά) και μέτρα πρόληψης (πχ αντιχαλαζική προστασία) που δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει και να προβάλει με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτικών μέσων , εφοδίων και ζωοτροφών, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών κλπ. Αυτός ο αγώνας θα είναι πιο ισχυρός με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ προβάλλοντας παράλληλα την πραγματική διέξοδο για τον βιοπαλαιστή αγρότη που βρίσκεται στη συμπόρευση με τους εργατοϋπαλλήλους και στα άλλα λαϊκά στρώματα ώστε να έρθει ο λαός στην εξουσία, να γίνει ο οργανωτής και ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, ικανοποιώντας τις λαϊκές ανάγκες.

Η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες οργανώνουν την πάλη τους εν μέσω καταστολής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να αντιπαλέψουν τα οξυμένα προβλήματα. Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, η εκτόξευση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και το ακριβό ρεύμα και πετρέλαιο που διαχρονικά καλούνται να πληρώνουν για τις ανάγκες της παραγωγής δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο για τους παραγωγούς. Το κόστος του ρεύματος για το πότισμα των χωραφιών εκτοξεύτηκε με τις πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, με την επιβολή Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων, ενώ —όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ— προσπαθεί να συκοφαντήσει τους αγώνες τους. Τα αιτήματα αφορούν: ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση λιπασμάτων και ζωοτροφών, κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια· προστασία από φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%· κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Ποια είναι η άποψη της Επιτροπής για τα απαραίτητα και επείγοντα μέτρα που ζητούν οι Έλληνες βιοπαλαιστές αγρότες που βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο;

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης του κόστους των εισροών, το οποίο επιδεινώθηκε λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Επιτροπή εξέδωσε δέσμη μέτρων στήριξης που αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση για την επισιτιστική ασφάλεια, η οποία αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

— 500 εκατ. EUR για την κινητοποίηση του αποθεματικού κρίσεων ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να στηρίξουν τους γεωργούς, τα οποία εγκρίθηκαν στις 23 Μαρτίου 2022.

— Εφαρμογή μέτρων με χαρακτήρα διχτυού ασφαλείας της αγοράς προκειμένου να στηρίξει συγκεκριμένες αγορές και να επιτρέψει την αύξηση των επιπέδων των προκαταβολών άμεσων ενισχύσεων εντός του τρέχοντος έτους.

— Ένα νέο αυτόνομο προσωρινό πλαίσιο κρίσης (TCF) για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου 2022.

— Δυνατότητα των κρατών μελών να παρεκκλίνουν από ορισμένες απαιτήσεις για συμπληρωματικές ενισχύσεις οικολογικού προσανατολισμού το 2022, ώστε να μπορούν οι γεωργοί να χρησιμοποιούν αγρό σε αγρανάπαυση για την παραγωγή τροφίμων ή ζωοτροφών.

Επιπλέον, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα νέα στρατηγικά σχέδια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για να δώσουν προτεραιότητα σε επενδύσεις που μειώνουν την εξάρτηση από το αέριο, τα καύσιμα και τις εισροές, όπως τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, και να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα και την κάλυψη των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, καθώς και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες για όσους έχουν ανάγκη.

Όσον αφορά την προστασία από φυσικές καταστροφές, τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ μπορούν να στηρίξουν την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα και τη λήψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων για τη μείωση των συνεπειών τους. Ο δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ μπορεί επίσης να παρέχει στήριξη για εργαλεία διαχείρισης κινδύνων. Κατά το τρέχον πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει μέτρα στους προαναφερθέντες τομείς».

Δείτε ακόμα...