Οι αντιρωσικές κυρώσεις δίνουν ώθηση στην τάση ενίσχυσης του γουάν

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) επισημαίνει ότι το αυξανόμενο εμπόριο της Ρωσίας σε κινεζικό γουάν, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και των «δυτικών» κυρώσεων, μπορεί να υπονομεύσει το δολάριο ΗΠΑ.

«Βλέπει κανείς ότι αυτή η αύξηση στη χρήση του κινεζικού νομίσματος έρχεται σε βάρος του δολαρίου των ΗΠΑ», δήλωσε σε συνέντευξή της η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Μπεάτα Γιάβορτσικ.

Οι κυρώσεις «έδωσαν επίσης ώθηση στις χώρες να σκεφτούν τη διαφοροποίηση των νομισμάτων τιμολόγησης, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να διαβρώσει την κυριαρχία του δολαρίου».

Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει αυξηθεί μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κρεμλίνο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο αυτού του εμπορίου διακανονίζεται σε γουάν, σε βάρος δολαρίου και ευρώ. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα το κινεζικό νόμισμα αντιπροσώπευε το 34% των ρωσικών εισαγωγών τον Ιούλιο και αποτελούσε το 25% των εξαγωγών της Ρωσίας.

Σύμφωνα μάλιστα με ακαδημαϊκό έγγραφο που έχει συντάκτρια μεταξύ άλλων την Γιάβορτσικ, το κινεζικό νόμισμα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τρίτες χώρες που έχουν αναπτύξει γραμμές swap με την κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) και οι οποίες δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Πολλές από αυτές τις γραμμές swap είναι προγενέστερες του πολέμου», ανέφερε η Γιάβορτσικ, ενώ «ο πόλεμος έδωσε ώθηση στη χρήση του κινεζικού γουάν ως νομίσματος».

Δείτε ακόμα...